vineri, 30 decembrie 2022

ROMÂNIA: România A va disputa un meci de pregătire cu echipa similară a Italiei

Participantă la Rugby World Cup 2023, echipa de rugby a României își începe pregătirea din primele zile ale anului care urmează. După un stagiu care va debuta în 9 ianuarie, și la care vor participa numai jucătorii legitimați la cluburi din țară, Stejarii vor susține un meci de verificare. Acesta va avea loc în compania echipei secunde a Italiei, la Viadana, pe stadionul Luigi Zaffanella, în 21 ianuarie, de la 15.00 (ora României).

Confruntarea face parte din parteneriatul încheiat între federațiile de rugby de la București și Roma, parteneriat care prevede disputarea a (cel puțin) unei întâlniri oficiale pe an între echipele reprezentative, la diferite niveluri (seniori, juniori, selecționate).

Desemnat recent antrenor principal al echipei României, după demisia englezului Andy Robinson, Eugen Apjok a declarat pentru site-ul rugbyromania.ro: „Este o oportunitate foarte bună pentru jucători, dar și pentru staff pentru că, așa cum știm, este foarte greu să debutăm în Rugby Europe Championship fără meciuri de pregătire. Această partidă vine foarte bine având în vedere că ne reunim imediat după începutul anului, în 9 ianuarie, și cele două săptămâni de pregătire vor fi concretizate într-un meci. Mă bucur că vom avea un oponent puternic și că va fi un test bun în care îi vom putea vedea la lucru pe mulți dintre jucătorii pe care îi avem în vedere.”.

Reprezentativele secunde ale celor două țări s-au întâlnit și la finalul anului trecut, în decembrie 2021, tot într-un meci de pregătire ce a avut loc la Parma. Atunci peninsularii s-au impus cu 50-26. De asemenea, România a înfruntat Italia în meci-test, astă vară, la București, fiind învinsă cu 45-13. 

Pentru această partidă, biletele sunt disponibile în pre-vânzare la secretariatul Rugby Viadana contactând numărul de telefon +0375771216 sau trimițând un email la segretaria@rugbyviadana1970.it.

Prima echipă de rugby a României va debuta în noul an competițional la București, în 4 februarie, în Rugby Europe Championship, într-un meci cu Polonia. Începând cu 2023, competiția se va desfășura într-un nou format. Într-o primă fază, cele opt echipe vor fi împărțite în două grupe. Se va juca în sistem „fiecare cu fiecare”, într-o singură manșă. În urma clasamentului obținut după disputarea meciurilor, primele două din fiecare grupă vor juca în grupa locurilor 1-4, iar celelalte două în cea a locurilor 5-8. Mai întâi se vor disputa semifinale (locul 1 din Grupa A cu locul 2 din Grupa B, locul 1 din Grupa B cu locul 2 din Grupa A, respectiv locul 3 din Grupa A cu locul 4 din Grupa B, locul 3 din Grupa B cu locul 4 din Grupa A). Iar apoi se vor juca meciurile de clasament. 

România face parte din Grupa B, alături de Portugalia, Belgia și Polonia, în timp ce în Grupa A se află Georgia, Țările de Jos, Spania și Germania.

Meciurile oficiale pe care le va susține echipa de rugby seniori a României în 2023:

4 februarie: România - Polonia (REC)

11 februarie: Belgia - România (REC)

18 februarie: Portugalia - România (REC)

În funcție de rezultate, România va susține apoi două meciuri de clasament, fie în grupa locurilor 1-4, fie în cea a locurilor 5-8

9 septembrie: Irlanda - România (RWC)

17 septembrie: Africa de Sud - România (RWC)

30 septembrie: Scoția - România (RWC)

8 octombrie: România - Tonga (RWC)

LEGENDĂ - REC - Rugby Europe Championship, RWC - Rugby World Cup

ROMÂNIA: Corneliu Scarlat, Toma Iorga, Mihai Cojocaru, Constantin Dinu și Mihai Nicolescu, marii dispăruți în 2022

Peste puțin timp vom păși într-un nou an. Motiv pentru care se cuvine să ne amintim și de oamenii rugby-ului românesc care au plecat dintre noi în 2022. 

8 ianuarie: Fost mare jucător, CORNELIU SCARLAT s-a stins din viață la 68 de ani. Acesta și-a început activitatea de jucător de rugby ca junior, în 1969, la CSȘ Triumf Bucureşti, avându-i antrenori pe Anton Groman, Nicolae Vizitiu şi Cornel Munteanu. S-a specializat pe postul de pilier. Mai apoi, ca senior, s-a transferat la Griviţa Roşie, unde a evoluAT 10 ani (1972-1982), antrenat fiind de către Viorel Morariu şi Radu Demian. În palmaresul său figurează un titlu de campion european FIRA (1972, la Roma), 10 selecţii în echipa naţională de juniori, 5 în cea de tineret şi 13 prezenţe în prima reprezentativă. A disputat meciuri test contra Franţei, Italiei, URSS, Olandei, Spaniei, antrenori fiindu-i Valeriu Irimescu, Theodor Rădulescu şi Alexandru Paloşeanu. 

După retragerea din activitatea de sportiv, în 1982, a absolvit Şcoala Naţionale de Antrenori. În perioada 1984-1988, a pregătit echipa Energia (Vulcan) Bucureşti, echipa din Focşani. Din 2001, s-a ocupat de echipele de copii şi de juniori ale clubului Griviţa. 

A fost Maestru al Sportului și a fost nominalizat în „Hall of Fame”-ul rugbyului românesc drept unul dintre cei mai valoroși jucători pe postul său. De asemenea, a fost membru în Comisia de Disciplină a Federației Române de Rugby.

17 ianuarie: Fost jucător şi antrenor, TOMA IORGA a decedat la 60 de ani. Născut în București, a început rugby-ul sub îndrumarea antrenorului Vasile Constantin-Mao, la CS Locomotiva, club cu care a ieşit campion naţional de juniori în 1978. Ca senior a jucat la Ştiinţa Bucureşti. 

În cariera de antrenor a condus mai multe echipe de juniori, printre care Liceul Aurel Vlaicu (LAV), RC Magic Bucureşti, CS Metrorex şi Colegiul Tehnic „Dinicu Golescu”, unde a activat până la sfârșitul vieții. De asemenea, el s-a aflat şi la conducerea lotului naţional de juniori al României, alături de Dodo Muntean. Cu cei doi tehnicieni la timonă, reprezentativa U19 a obținut una dintre ultimele sale mari victorii, contra Țării Galilor, la București, în 1998. Dragostea pentru rugby a insuflat-o și fiului său, Cezar, la rându-i, campion național de juniori.

18 octombrie: A încetat din viață MIHAI COJOCARU (90 de ani). Născut în 29 februarie 1932, în București, a debutat în rugby pe când avea 11 ani, ca junior al clubului clubul CAM București (Viforul Dacia), avându-i ca antrenori pe Theodor Krantz și Gustav Fanella. Ca junior a cucerit un titlu de campion național în 1950. Mai apoi, ca senior, a activat la echipele Locomotiva PTT și Progresul – Sănătatea, sub bagheta unor reputați antrenori, precum Francisc Covaci, Ion Buzoianu și Constantin Telu Diamandi. 

A atins vârful carierei sale rugbystice în perioada 1954-1967, când a evoluat sub culorile Clubului Sportiv Steaua, cu care, sub îndrumarea antrenorilor Alexandru Argeșiu și Petre Cosmănescu, a cucerit 4 titluri de campion național (1960, 1961, 1963 și 1964) și trei cupe ale României (1955, 1956 și 1958), ocupând de 5 ori locul 2 (1955, 1956, 1957 și 1962) și de 2 ori locul 3 (1958 și 1959) în campionat. Până în 1967, a fost chemat de mai multe ori să joace în selecționatele naționale de juniori și seniori (B), împotriva unor selecționate din Franța, Anglia, Germania, Țara Galilor, Italia, Spania și Cehoslovacia. 

În 1967 a încetat activitatea competițională, dar a rămas permanent în lumea sportului și mai ales în cea a rugbyului. A lucrat la Federația Română de Natație ca instructor principal și secretar general adjunct. Din 1970, s-a transferat la Centrul de Cercetări pentru Problemele Sportului, fiind cercetător științific principal la Laboratorul de Metodologie. Astfel că până în 1995 a lucrat ca metodolog pentru echipele naționale și olimpice de lupte greco-romane, box, hochei pe gheață și, cu precădere, handbal. De asemenea, a activat și în colectivele tehnice care au asigurat participarea naționalei de rugby la trei Cupe Mondiale (1987, 1991 și 1995). Din 1998 a fost președinte al Comisie de Disciplină și al Comisiei de Apel, iar din 2006 și membru al Comisiei Tehnice din cadrul Federației Române de Rugby. 

După pensionare, împreună cu Dumitru Mihalache (Meke) a publicat lucrarea intitulată „Rugby”, iar ca autor unic a publicat peste 30 de lucrări de specialitate și nenumărate articole și comentarii de presă pe specific. Figurează în calitate de coautor și secretar al colectivului de autori al primei ediții a Enciclopediei Sportului și în calitate de colaborator principal al celei de-a doua ediții. În anul 2000 a fost Senior Editor al publicațiilor de specialitate „Rugby Magazin” și „100% Rugby”.

În 1983, i s-a conferit Meritul Sportiv clasa a III-a, iar în 1988 a fost premiat de CNEFS pentru „Merite în Activitatea Sportivă”. De asemenea, a primit titlurile de Maestru al Sportului (1960) și Maestru Emerit al Sportului (1997). Clubul Steaua și Federația Română de Handbal i-au acordat mai multe diplome de excelență. În 2007, Fundația Culturală Antares i-a acordat Medalia de Aur a Ordinului Cavalerilor Danubieni, în grad de Comandor.

16 noiembrie: A încetat din viață MIHAI NICOLESCU, președinte al Federației Române de Rugby între 1990 și 1992. Născut la 9 noiembrie 1943, la Mărgineanca, lȃngă Ploieşti, a absolvit Şcoala primară în Capitală, iar în 1954, la vȃrsta de 11 ani, a debutat la echipa de rugby Constructorul Bucureşti, sub îndrumarea marelui şlefuitor de talente MITICĂ IONESCU (Bivolu). A evoluat la toate categoriile de vârstă (copii şi juniori), pe postul de mijlocaş la gramadă şi mijlocaş la deschidere. A urmat cursurile la Liceul Mihai Eminescu şi Liceul Gheorge Şincai. In 1961, după absolvirea bacalaureatului, deși dorea să urmeze Medicina, s-a îndreptat spre altă specializare. Atunci, antrenorul Mitică Ionescu i-a  spus: „Ce-o să faci dupa ce termini Medicina... O să te repartizeze la ţară sa faci tratamente, te îndepartezi de rugby. Mai bine du-te la arhitectură sa te faci arhitect”.

La Faculatea de Arhitectură s-a întȃlnit cu antrenorul emerit Nicolae Pădureanu care era şeful catedrei de educaţie fizică şi antrenorul echipei studenţeşti Arhitectura Bucureşti. In perioada 1961-1967 a jucat pe postul de mijlocaş la deschidere la echipa studenţească, dovedind calităţi tehnice deosebite, spirit altruist, curaj în atac şi în apărare precum şi un bun executant de lovituri de picior. 

Jocul spectaculos şi eficace pe care îl practica a atras atenţia marilor antrenori de Divizia A. Astfel că în toamna anului 1967 a fost transferat la Dinamo Bucureşti. A evoluat acolo ca mijlocaş la deschidere, alături de o pleiadă de internaţionali precum Nae Baciu, Ion Ţuţuianu, Constantin Fugigi, Gheorghe Răscanu,  Mircea Leonte, Gheorghe Dragomirescu-Rahtopol, Gheorghe Nica, Dan Coravu, Sică Dragomir, Victoraş Dăiciulescu și sub bagheta antrenorului emerit Dumitru (Titi) Ionescu. 

Dupa cele 7 campionate jucate sub culorile alb-roşu, la Dinamo, s-a transferat în  toamna anului 1974 la Sportul Studenţesc, unde a evoluat pȃnă în anul 1984, alături de fraţii Hariton, Alexandru Atanasiu, Constantin Fugigi, Mircea Paraschiv. Echipa era condusă in acel moment de antrenorul emerit Theodor Rădulescu (Răgălie).

A adunat 41 de selecții în echipa națională (26 partide oficiale și 15 amicale). A evoluat pentru România împotriva unor echipe puternice precum Noua Zeelandă, Argentina, Franța, Italia. De asemenea, a făcut parte din echipa care a câștigat Cupa Europeană FIRA în 1975 și a ocupat locul 2 în 1974. A debutat la naționala mare în 15 iunie 1979, la Bucureşti, pe stadionul Dinamo, în cadrul Campionatului European FIRA, într-un meci cu Polonia (40-11), evoluând alături de Constantin Dinu (Capone), Constantin Şerban, Paul Ciobanelu, Petre Florescu, Radu Demian, Valeriu Irimescu și Mihai Wusec. Şi-a încheiat cariera internaţională la Bordeaux, pe Stade Chaban-Delmas, în 23 noiembrie 1975, la partida cu Franța. Atunci i-a avut colegi pe Mircea Paraschiv, Ion Constantin, Răducu Durbac, Gheorghe Dărăban, Enciu Stoica, Alexandru Pop, Mircea Muntean, Mihai Bucos, Petrică Motrescu și Gheorghe Dumitru.

A fost campion european cu echipa Romȃniei în 1969 şi 1975. În 1970 şi 1974 a fost desemnat cel mai bun rugbyst din Romȃnia. 

Pentru contribuţia deosebită în activitatea rugbystică şi pentru întreaga carieră de rugby 1954-1984, la 14 mai 1975 i s-a decernat titlu de Maestru Emerit al Sportului.

Între 1990 și 1992, a fost președinte al Federației Române de Rugby. În acea perioadă, România a obținut singura victorie cu Franța (12-6) în deplasare (24 mai 1990). 

În plan profesional, numele său este legat de Institutul Proiect București, unde s-a angajat în 1967. S-a afirmat prin proiecte de locuințe (imobile pe Șoseaua Nicolae Titulescu, str. Beller, Drumul Taberei) și de sistematizare (Prelungire Calea Floreasca, Drumul Taberei). A coordonat Secția 2 Arhitectură si a devenit director în anii ’90. De asemenea, a fost și cadru universitar al Facultății de Arhitectură.

14 decembrie: Participant la cinci mari victorii în fața Franței, egal cu Irlanda XV, prezent pe teren la epocalele meciuri cu Țara Galilor XV și Noua Zeelandă, în anii 80, CONSTANTIN DINU „CAPONE” a încetat din viață după o îndelungată suferință. A fost socotit unul dintre cei mai valoroși pilieri din istoria rugby-ului românesc și mondial. 

Constantin Dinu (Capone) s-a născut în 29 aprilie 1945, în localitatea Chitila, lângă București. A fost de profesie inginer minier, absolvent al Institutului de Mine Petroșani (promoția 1973). 

La început, a jucat handbal şi a participat la concursuri de haltere, din 1959, elev fiind la Liceul „Sf. Sava”. A început să practice rugby-ul în 1960, la juniorii Locomotivei Grivița Roșie, avându-i ca antrenori pe Constantin „Titi” Cocor şi Ilie Milea. S-a specializat pe postul de pilier (trăgător). 

În 1962 a fost promovat în echipa de seniori a aceluiaşi club, unde a jucat timp de 7 ani, până în 1968, sub îndrumarea antrenorilor Dumitru Manoileanu, Viorel Moraru şi Radu Demian. Cu gruparea din Parcul Copilului a câștigat 2 titluri de campion al României (1966, 1967) şi, în 1964, Cupa Campionilor Europeni.

În perioada 1969-1973, a activat la echipa Ştiinţa Petroşani, unde a fost antrenat de Theodor Rădulescu şi Dumitru Manoileanu, pentru ca în 1973 să revină la Griviţa, unde a mai jucat până în 1983. 

Din 1983, timp de un an, a activat în Italia, ca antrenor-jucător la echipa de Divizie B Reggio-Calabria.  A pleacat apoi în Franţa, unde tot în postura de antrenor-jucător a fost legitimat la Cholét (1984-1987) şi  la Snuc Nantes (1987-1990). În 1990, s-a retras din activitatea competițională după 30 de ani de prezenţă pe terenurile de rugby ca jucător. Totodată, la Nantes a deţinut şi funcţia de antrenor regional. Între 1990- 1996, a fost antrenor la echipa AS Police Paris (ASPP). A participat la multe cursuri de perfecţionare, printre care şi cele de la Bordeaux, Nantes si Paris.

A făcut parte din echipa naţională de juniori între 1962 și 1965, disputând 10 meciuri internaționale, şi din cea de seniori din 1965 până în 1983, bifând 69 meciuri test și 31 meciuri amicale. Cu România a jucat de 17 ori împotriva Franţei, realizând 5 victorii. 

În Cupa FIRA (Campionatul European de rugby), a ocupat locul 1 în edițiile 1968/1969, 1974/1975, 1976/1977, 1980/1981 și 1982/1983.

Printre antrenorii care au contribuit la formarea sa s-au mai numărat poetul Tudor George – Ahoe și Nicolae Pădureanu.

În topul mondial publicat de cotidianul francez „l.Equipe”, în noiembrie 1997, Constantin Dinu a figurat pe locul 13 cu 70 de selecţii în echipa naţională, după ce ocupase primul loc în perioada 1983-1988. 

I s-a decernat titlurile de „Maestru al Sportului” (1967) și „Maestru Emerit al Sportului” (1970). 

În 2022 au mai murit următorii oameni de rugby pe plan internațional:

29 ianuarie: Guy LAPORTE (69 de ani), fost internaţional francez, finalist al Cupei Mondiale din 1987.

3 februarie: Tom KIERNAN (83 ani), component al echipei Irlandei între 1960 şi 1973. Ulterior, a fost antrenor.

25 februarie: Va’aiga TUIGAMALA (52 de ani), fost component al selecționatei All Blacks. 

25 februarie: Joeli VIDIRI (48 de ani), jucător originar din Fiji cu două meciuri pentru Noua Zeelandă.

19 martie: Federico Martin ARAMBURU (42 de ani), fost internaţional argentinian. A evoluat la echipe din Franţa. A fost ucis în urma unei altercaţii la Paris.

7 aprilie: Tom SMITH (50 de ani), pilier al XV-lui Scoţiei şi al selecționatei Leilor Britanici și Irlandezi. A fost jucător al echipei franceze CA Brive.

24 aprilie: Dawie De VILLIERS (81 de ani), fost jucător sud-african şi căpitan al Springboks.

7 mai: Kelly MEAFUA (31 de ani), component al echipei din Montauban. 

27 mai: Jean CARRERE (92 de ani), fost component al selecţionatei de rugby a Franţei.

12 iunie: Phil BENNETT (73 de ani), căpitan al Ţării Galilor în anii 70.

24 iunie: Alain PLANTEFOL (80 de ani), fost internaţional francez. A făcut parte din echipa care a realizat Marele Şlem în 1968.

1 septembrie: Ken KENNEDY (81 de ani), taloner cu 45 de selecții pentru Irlanda între 1965 și 1975. 

15 septembrie: Eddie BUTLER (65 de ani, fost căpitan al XV-lui Ţării Galilor, component al selecţionatelor Barbarians și Leilor Britanici și Irlandezi.

4 octombrie: Aida BA (39 de ani), fostă componentă a selecţionatei Franţei.

3 noiembrie: Benoit DAUGA (80 de ani), fost căpitan al reprezentativei Franţei, component al echipei care a reușit primul Grand Slam pentru Franța.

23 noiembrie: Paul BIEMOURET (79 de ani), fost jucător de linia a treia în reprezentativa Franței. 

26 noiembrie: Doddie WEIR (52 de ani), internaţional scoţian în anii 90.

4 decembrie: Jean-Michel GIRAUD (64 de ani), fost jucător la Toulouse. A decedat în urma unui infarct. 

19 decembrie: Max BRITO (54 de ani), internațional din Coasta de Fildeș, participant la Cupa Mondială din 1995. Acesta și-a petrecut o mare parte din viață în scaun cu rotile...

joi, 29 decembrie 2022

ROMÂNIA: Eugen Apjok își dorește ca naționala să arate că știe să joace rugby

Calificată pentru a 9-a oară la turneul final al Cupei Mondiale, echipa de rugby seniori a României va evolua în grupă cu Africa de Sud, deținătoarea titlului, Irlanda, Scoția și Tonga. Teoretic, Stejarii pot câștiga în fața formației din Pacificul de Sud. Antrenorul principal Eugen Apjok a declarat că un obiectiv va fi stabilit înaintea competiției din toamna viitoare. „Îmi doresc să arătăm un joc cât mai frumos și eficient, să profităm de fiecare oportunitate de a marca”, a spus tehnicianul.

Chestionat pe tema obiectivului naționalei la Rugby World Cup 2023, Eugen Apjok a declarat pentru Rugby România: „Nu cred că este vorba neaparat de ce-mi doresc eu, ci de ceea ce putem face în funcție de calitățile jucătorilor pe care le avem. Evident că toți ne dorim o victorie la Cupa Mondială, însă este prea devreme să vorbim despre cât și ce putem. Ca o etapizare a pregătirii, până în luna iulie dorim ca băieții să își însușească cât mai bine planul de joc, să-și înțeleagă sarcinile de joc. Apoi vom vedea ce și când vom adaugă sa îmbunătățim acest plan. În pregătirea de dinaintea Cupei Mondiale, vom știi cu exactitate ce ne propunem și ce putem realiza la Cupa Mondială. Însă, repet, e foarte important ca jucătorii să înțeleagă lucrurile de bază pe care noi le cerem de la ei. Ca să fiu sincer până la capăt, îmi doresc să arătăm un joc cât mai frumos și eficient, să profităm de fiecare oportunitate de a marca”.

Mai exact, tehnicianul care a scris istorie în rugby-ul românesc, cu Știința Baia Mare, în ultimii 15 ani își dorește „să ne îmbunătățim jocul, să arătăm că știm să jucăm rugby. Aș vrea ca fiecare jucător să-și înțeleagă rolul în echipă și ce are de făcut pe acea bucată pe care trebuie să o acopere, să fie cel mai bun. Dacă vom reuși să facem acest lucru cât mai repede, lucrurile se pot dezvolta. La echipa națională rezultatele sunt prioritatea principală. Știu că va fi foarte greu să găsești acel echilibru între a încerca soluții pe anumite zone ale jocului și a avea rezultate cât mai bune. Fiind an de Cupa Mondială, acesta fiind practic cel mai important moment, este nevoie ca tot ce facem de la începutul anului să ducă spre o pregătire cât mai bună a echipei pentru competiția din Franța. Este o schimbare în staff pe care jucătorii o vor resimți, o schimbare a planului de joc și totul trebuie înțeles și implementat cât mai rapid”, a spus Apjok, care a recunoscut că are emoții. „E normal să am emoții, însă dincolo de emoții am și multă încredere că împreună, alături de staff și de jucători putem face lucruri frumoase pentru România”.

Meciurile României la Cupa Mondială de rugby 2023:

9 septembrie: Irlanda - România 

17 septembrie: Africa de Sud - România 

30 septembrie: Scoția - România

8 octombrie: România - Tonga

ROMÂNIA: Stejarii se reunesc într-un stagiu de pregătire în 9 ianuarie

Calificată la Cupa Mondială ce se va desfășura în Franța, anul viitor, echipa de rugby seniori a României va disputa primul meci oficial din 2023 în 4 februarie, acasă, cu Polonia. Astfel că pregătirea naționalei va începe peste mai puțin de două săptămâni.

Antrenor al Stejarilor, Eugen Apjok a declarat într-un interviu acordat site-ului oficial al Federației Române de Rugby (rugbyromania.ro): „Ne vom reuni imediat, după începutul anului, pe 9 ianuarie, într-un stagiu de pregătire pe care dorim să-l finalizăm cu un meci. Practic va fi o reacomodare la efort pentru jucătorii din țară. În această primă parte a pregătirii, accentul va fi pus pe cei care evoluează în campionatul intern pentru că cei din Franța deja se află în competiție, la cluburile lor. Este foarte important să reușim să îi menținem pe jucători într-o formă cât mai bună  în această perioadă în care nu au  meciuri, cu pauză de la cluburi, pentru a reuși să legăm mult mai bine lucrurile în Rugby Europe Championship”.

Legat de selecția jucătorilor, noul antrenor a subliniat că pot exista surprize: „Eu zic că da, vom avea și jucători noi, tineri. În acest prim stagiu dorim să vedem cât mai mulți jucători, să vedem cum se comportă în antrenamente și în timpul meciului, cum gestionează anumite momente. Așa cum am spus, acest prim stagiu va fi cu jucătorii din țară. Pe cei experimentați i-am văzut tot sezonul, știm ce pot, știm ce joacă. De aceea dorim să ne uităm și la alți jucători pentru că avem în vedere și Cupa Mondială din 2027 și avem nevoie de tineri care să crească cu echipa. Vrem să avem un grup mai larg de jucători tineri, să-i vedem cum lucrează sub presiunea echipei naționale, să avem discuții cu ei, să știm ce-și doresc pe viitor. Ne gândim la un grup de 20-25 de jucători tineri, care practic vor fii alături de cei care deja au luat contact cu echipa națională, nucleul de baza pentru următoarea Cupa Mondială. Ne dorim să îi avem în cât mai multe stagii, să-i obișnuim cu cerințele echipei naționale, să crească alături de jucătorii mai experimentați. Pentru câțiva dintre aceștia, competiția de anul viitor din Franța va fi ultimul mare turneu. De aceea este important să avem acești tineri, să-i formăm din timp”.

Meciurile oficiale pe care le va susține echipa de rugby seniori a României în 2023:

4 februarie: România - Polonia (REC)

11 februarie: Belgia - România (REC)

18 februarie: Portugalia - România (REC)

În funcție de rezultate, România va susține apoi două meciuri de clasament, fie în grupa locurilor 1-4, fie în cea a locurilor 5-8

9 septembrie: Irlanda - România (RWC)

17 septembrie: Africa de Sud - România (RWC)

30 septembrie: Scoția - România (RWC)

8 octombrie: România - Tonga (RWC)

LEGENDĂ - REC - Rugby Europe Championship, RWC - Rugby World Cup

ROMÂNIA: Antrenorul Eugen Apjok spune că Stejarii se vor baza pe jocul cu piciorul și pe grămada ordonată

Desemnat antrenor principal al echipei de rugby seniori a României, luna aceasta, după demisia englezului Andy Robinson, băimăreanul Eugen Apjok (50 de ani) a declarat, într-un interviu acordat site-ului oficial al FRR (Rugby României), că naționala noastră „are câteva atuuri: marginea, molul, grămada ordonată și jocul cu piciorul , momente ce generează posesia, eliberează sau mută presiunea”.

Întrebat ce-și propune să schimbe, tehnicianul a spus: „Nu cred că putem vorbi de schimbări radicale pentru că timpul nu ne permite, însă ceea ce ne dorim, și spun asta în numele staff-ului, este să construim mai mult pe trei lucruri, pe care le considerăm de bază: cultura românească a jocului, pregătirea fizică și o relație strânsă cu cluburile. Cultura românească înseamnă valorile în care creștem, înseamnă mândria de a juca pentru țară, înseamnă un set de principii pe care dorim să le dezvoltăm în cadrul echipei atât pe teren, cât și în afara lui. Pregătirea fizică este un aspect esențial care trebuie îmbunătățit, iar asta o știm cu toții. Este un aspect care are legătură cu toate celelalte părți tehnico-tactice ale jocului de rugby. Dacă vom reuși să îmbunătățim partea fizică, celelalte lucruri se vor îmbunătăți automat. Pentru că daca vom reuși să ducem fizic la aceeași intensitate meciul, să luam deciziile corecte, putem sa ne creștem nivelul de joc. Ultimul punct, foarte important și el, este relația pe care o avem cu cluburile care dau jucători la echipa națională. Să putem asigura jucătorilor o pregătire mai bună, să avem o comunicare mai bună cu toată lumea”.

Eugen Apjok își dorește o schimbare a sistemului de atac „pentru că, din punctul meu de vedere, acesta trebuie să țină cont de calitățile jucătorilor, de ceea ce aceștia pot face pe teren. Iar această schimbare ne dorim să aducă o îmbunătățire a jocului, o posesie mai bună”.

Antrenorul care a câștigat un nou titlu de campion al României cu CSM Știința Baia Mare e convins că „momentele fixe vor fi în continuare foarte importante, pentru că ele sunt cele care generează posesia balonului și sunt esențiale, aș spune, pentru noi, pentru că se reflectă perfect și în cultura rugbyului românesc. Forța grămezii care câștigă teren și își domină adversarul oferă o bază extrem de importantă în economia jocului. România are câteva atuuri: marginea, molul, grămada ordonată și jocul cu piciorul, momente ce generează posesia, eliberează sau mută presiunea. Important este să jucăm în funcție de zona de teren în care ne aflăm, să concretizăm oportunitățile din atac în jumătatea adversă de teren și să avem o apărare eficientă, disciplinată”.

Antrenorul Stejarilor a recunoscut că o schimbare radicală nu poate fi făcută pe termen scurt. „Procesul pe care îl începem în ianuarie 2023 este doar un prim pas în implementarea și dezvoltarea strategiei noastre pentru perioada 2023-2027”, a concluzionat Apjok.

Născut la 15 aprilie 1972, în Baia Mare, Eugen Apjok a început să practice sportul cu balonul oval în orașul natal. Ca junior a activat din 1986 până în 1990 la CSȘ nrm 2 Baia Mare. În paralel, a activat și la echipa de Liga a II-a CSȘ Foresta II. S-a specializat pe postul de mijlocaș la deschidere. În 1991 este legitimat în echipa de seniori a orașului, CSM Universitatea, clasându-se cu aceasta pe locul 3 în edițiile 1992-1993, 2005 și 2007. A câștigat Cupa României în 1999, iar în edițiile 2000, 2006 și 2007 a jucat finala. În ediția 2001/2002 a evoluat la Universitatea Cluj. 

Pe plan internațional, a disputat 15 întâlniri la toate categoriile de vârstă, dintre care 3 pentru prima reprezentativă. Ca jucător la națională, Eugen Apjok și-a făcut debutul la 19 aprilie 1996, în confruntarea România – Belgia (83-5) de pe stadionul Dinamo din București. Atunci a marcat un eseu și a transformat trei încercări. Apoi, în 18 noiembrie 2000, a evoluat în meciul cu Italia (17-37), de la Benevento. Și a disputat ultima partidă pentru Stejari în 4 februarie 2001, la meciul Portugalia – România 0-47, la Lisabona. 

Interviul integral poate fi citit aici:

Eugen Apjok, antrenorul României: “E important să avem un sistem de joc bazat pe calitățile jucătorilor noștri”

Profesor de educație fizică și sport, absolvent al Universității Al. I. Cuza, Facultatea de Educație Fizică și Sport din Iași, Eugen Apjok este antrenor de rugby, absolvent și al Școlii de Antrenori și al Academiei de Rugby a FRR. Își începe activitatea de antrenor în 2003, ca secund al lui Ovidiu Șugar. A devenit „principal” în 2005, Baia Mare ocupând locul al 3-lea în campionat. După clasări pe locul 4 în 2006 și 2008 și prezențe în edițiile 2006 și 2007 ale Cupei României, gruparea maramureșeană a câștigat titlul național în 2009, 2010 și 2011, iar în 2010 a cucerit și Cupa României. După un nou triumf cu „Zimbrii” în 2014, Apjok a plecat la CSM București în 2017, formație cu care a câștigat edițiile 2018 și 2019 ale Cupei României. A pregătit formația din Capitală până în iunie 2019, când a revenit la CSM Știința Baia Mare. Iar de atunci a cucerit alte trei titluri de campion:  2019-20, 2021, 2022. De asemenea, în 2020 a triumfat și în Cupa României.  

Grație performanțelor sale de pe plan intern a fost promovat și la loturile naționale de rugby. A început ca antrenor la nivelul naționalei U20. A făcut parte din colectivul tehnic al primei reprezentative care a participat la edițiile 2011 (Noua Zeelandă) și 2015 (Anglia) ale Cupei Mondiale. 

joi, 15 decembrie 2022

ROMÂNIA / DISPARIȚIE: A încetat din viață marele pilier Constantin Dinu „Capone”

Participant la cinci mari victorii în fața Franței, egal cu Irlanda XV, prezent pe teren la epocalele meciuri cu Țara Galilor XV și Noua Zeelandă, în anii 80, CONSTANTIN DINU „CAPONE” a încetat din viață după o îndelungată suferință. A fost socotit unul dintre cei mai valoroși pilieri din istoria rugby-ului românesc și mondial. 

Constantin Dinu (Capone) s-a născut în 29 aprilie 1945, în localitatea Chitila, lângă București. A fost de profesie inginer minier, absolvent al Institutului de Mine Petroșani (promoția 1973). 

La început, a jucat handbal şi a participat la concursuri de haltere, din 1959, elev fiind la Liceul „Sf. Sava”. A început să practice rugby-ul în 1960, la juniorii Locomotivei Grivița Roșie, avându-i ca antrenori pe Constantin „Titi” Cocor şi Ilie Milea. S-a specializat pe postul de pilier (trăgător). 

În 1962 a fost promovat în echipa de seniori a aceluiaşi club, unde a jucat timp de 7 ani, până în 1968, sub îndrumarea antrenorilor Dumitru Manoileanu, Viorel Moraru şi Radu Demian. Cu gruparea din Parcul Copilului a câștigat 2 titluri de campion al României (1966, 1967) şi, în 1964, Cupa Campionilor Europeni.

În perioada 1969-1973, a activat la echipa Ştiinţa Petroşani, unde a fost antrenat de Theodor Rădulescu şi Dumitru Manoileanu, pentru ca în 1973 să revină la Griviţa, unde a mai jucat până în 1983. 

Din 1983, timp de un an, a activat în Italia, ca antrenor-jucător la echipa de Divizie B Reggio-Calabria.  A pleacat apoi în Franţa, unde tot în postura de antrenor-jucător a fost legitimat la Cholét (1984-1987) şi  la Snuc Nantes (1987-1990). În 1990, s-a retras din activitatea competițională după 30 de ani de prezenţă pe terenurile de rugby ca jucător. Totodată, la Nantes a deţinut şi funcţia de antrenor regional. Între 1990- 1996, a fost antrenor la echipa AS Police Paris (ASPP). A participat la multe cursuri de perfecţionare, printre care şi cele de la Bordeaux, Nantes si Paris.

A făcut parte din echipa naţională de juniori între 1962 și 1965, disputând 10 meciuri internaționale, şi din cea de seniori din 1965 până în 1983, bifând 69 meciuri test și 31 meciuri amicale. Cu România a jucat de 17 ori împotriva Franţei, realizând 5 victorii. 

În Cupa FIRA (Campionatul European de rugby), a ocupat locul 1 în edițiile 1968/1969, 1974/1975, 1976/1977, 1980/1981 și 1982/1983. 

Printre antrenorii care au contribuit la formarea sa s-au mai numărat poetul Tudor George – Ahoe și Nicolae Pădureanu.

În topul mondial publicat de cotidianul francez „l.Equipe”, în noiembrie 1997, Constantin Dinu a figurat pe locul 13 cu 70 de selecţii în echipa naţională, după ce ocupase primul loc în perioada 1983-1988. 

I s-a decernat titlurile de „Maestru al Sportului” (1967) și „Maestru Emerit al Sportului” (1970).

Dumnezeu să-l odihnească în pace!

marți, 13 decembrie 2022

ROMÂNIA / NAȚIONALĂ: Andy Robinson a demisionat, Eugen Apjok este noul antrenor al Stejarilor

Antrenor principal al naționalei de rugby, Andy Robinson a demisionat din această funcție. În locul său a fost numit Eugen Apjok, antrenor principal la CSM Știința Baia Mare, campioana națională, Englezul a preluat echipa României în septembrie 2019. Cu el pe banca tehnică România a disputat 24 de meciuri, din care a câștigat 12, unul la masa verde (cu Belgia în 2020). În acest an, Stejarii au jucat 11 meciuri din care au câștigat cinci.

Fost jucător de linia a treia la Bath, cu care a câștigat de 7 ori titlul de campion și Cupa Angliei, internațional englez (8 selecții), Andy Robinson s-a prezentat la echipa României cu o carte de vizită impresionantă ca tehnician. După ce a activat la același club, cucerind Cupa Europei, a fost mai apoi secund al lui Clive Woodward la reprezentativa ”trandafirilor” care a devenit prima și singura echipă din Nord ce a câștigat titlul mondial în 2003. De asemenea, a activat ca principal la reprezentativele Angliei (2004-2006) și Scoției (2009-2012). 

„După o serie de rezultate dezamăgitoare din ultimele șase luni pe teren și în afara lui am decis să mă retrag din funcția de antrenor principal al României. Simt că am dus echipa României cât de departe am putut și că e momentul potrivit ca un antrenor român să preia echipa. Vreau să mulțumesc jucătorilor și staff-ului pentru efortul depus de-a lungul ultimilor trei ani și să le urez toate cele bune pentru Cupa Mondială 2023”

Andy Robinson,

fost antrenor al echipei de rugby a României 


Federația Română de Rugby (FRR) a stabilit componența noului staff tehnic al naționalei:

Eugen Apjok – antrenor principal

David Ellis – antrenor apărare

Stephen Scott – antrenor compartiment înaintare

Valentin Ursache – antrenor zona contact

Mihăiță Lazăr – antrenor jocul în grămada ordonată

Viorel Lucaci – antrenor jocul în margine

Sosene Anesi – antrenor treisferturi

Născut la 15 aprilie 1972, în Baia Mare, Eugen Apjok a început să practice sportul cu balonul oval în orașul natal. Ca junior a activat din 1986 până în 1990 la CSȘ nrm 2 Baia Mare. În paralel, a activat și la echipa de Liga a II-a CSȘ Foresta II. S-a specializat pe postul de mijlocaș la deschidere. În 1991 este legitimat în echipa de seniori a orașului, CSM Universitatea, clasându-se cu aceasta pe locul 3 în edițiile 1992-1993, 2005 și 2007. A câștigat Cupa României în 1999, iar în edițiile 2000, 2006 și 2007 a jucat finala. În ediția 2001/2002 a evoluat la Universitatea Cluj. 

Pe plan internațional, a disputat 15 întâlniri la toate categoriile de vârstă, dintre care 3 pentru prima reprezentativă. Ca jucător la națională, Eugen Apjok și-a făcut debutul la 19 aprilie 1996, în confruntarea România – Belgia (83-5) de pe stadionul Dinamo din București. Atunci a marcat un eseu și a transformat trei încercări. Apoi, în 18 noiembrie 2000, a evoluat în meciul cu Italia (17-37), de la Benevento. Și a disputat ultima partidă pentru Stejari în 4 februarie 2001, la meciul Portugalia – România 0-47, la Lisabona. 

Profesor de educație fizică și sport, absolvent al Universității Al. I. Cuza, Facultatea de Educație Fizică și Sport din Iași, Eugen Apjok este antrenor de rugby, absolvent și al Școlii de Antrenori și al Academiei de Rugby a FRR. Își începe activitatea de antrenor în 2003, ca secund al lui Ovidiu Șugar. A devenit „principal” în 2005, Baia Mare ocupând locul al 3-lea în campionat. După clasări pe locul 4 în 2006 și 2008 și prezențe în edițiile 2006 și 2007 ale Cupei României, gruparea maramureșeană a câștigat titlul național în 2009, 2010 și 2011, iar în 2010 a cucerit și Cupa României. După un nou triumf cu „Zimbrii” în 2014, Apjok a plecat la CSM București în 2017, formație cu care a câștigat edițiile 2018 și 2019 ale Cupei României. A pregătit formația din Capitală până în iunie 2019, când a revenit la CSM Știința Baia Mare. Iar de atunci a cucerit alte trei titluri de campion:  2019-20, 2021, 2022. De asemenea, în 2020 a triumfat și în Cupa României.  

Grație performanțelor sale de pe plan intern a fost promovat și la loturile naționale de rugby. A început ca antrenor la nivelul naționalei U20. A făcut parte din colectivul tehnic al primei reprezentative care a participat la edițiile 2011 (Noua Zeelandă) și 2015 (Anglia) ale Cupei Mondiale. 

“Numirea mea ca antrenor al echipei naționale este o onoare, și în acelasi timp, o mare provocare și responsabilitate. Am acceptat propunerea cu sentimentul că pot duce mai departe munca predecesorului meu căruia vreau să-i mulțumesc pe această cale pentru tot ce a făcut la echipa națională, astfel încât să reușim în timpul rămas până la Cupa Mondială să construim în jurul unei viziuni comune care să reflecte cât mai fidel cultura și spiritul rugbyului românesc. Nu în cele din urmă vreau să mulțumesc președintelui clubului CSM Știința Baia Mare pentru înțelegerea arătată referitor la această oportunitate”

Eugen Apjok, 

noul antrenor principal al echipei de rugby a României


 

Echipa de rugby a României este calificată la Cupa Mondială de Rugby ce va avea loc în Franța, în toamna anului viitor. Stejarii se află în Grupa B și vor debuta în 9 septembrie cu Irlanda, la Bordeaux. Ei vor juca următoarele meciuri în 17 septembrie, cu Africa de Sud (Bordeaux), în 30 septembrie, cu Scoția (Lille) și în 8 octombrie, cu Tonga (Lille).

Până atunci, Stejarii vor întâlni Polonia pe 4 februarie, , pe teren propriu, în primul meci al Rugby Europe Championship, competiție ce va avea un format competițional nou.

Ultimii antrenori ai echipei de rugby ai României

John Phillips (Noua Zeelandă) – 1999-2000

Mircea Paraschiv - 2001

Bernard Charreyre (Franța) – 2001-2003

Philippe Sauton (Franța) – 2003

Daniel Santamans și Robert Antonin (Franța) – 2003-2007

Ellis Meachen (Noua Zeelandă) – 2007-2009

Serge Lairle (Franța) – 2010-2011

Romeo Gontineac - 2011 - 2012

Lynn Howells (Țara Galilor) – 2012-2018

Thomas Lievremont (Franța) – 2018

Marius Tincu - 2019

Andy Robinson (Anglia) - 2019

Eugen Apjok - 2022

luni, 12 decembrie 2022

ROMÂNIA / DINAMO: Alexandru Mitu și-a anunțat retragerea din activitatea competițională

Component al echipei de rugby Dinamo București, flankerul Alexandru Mitu (34 de ani) și-a anunțat retragerea din activitatea competițională. Anunțul a fost făcut la puțin timp după ce bucureșteanul a câștigat medalia de bronz cu formația de club.

Născut în 9 martie 1988, în Capitală, Alexandru Mitu a început să practice sportul cu balonul oval la malul marii, evoluand între 2006 și 2011 pentru echipa Farul Constanța. Apoi, el a jucat pentru Steaua (2011-2013) și CSM București (2013-2018). De asemenea, a disputat 18 meciuri pentru selecționata Bucharest Wolves în perioada 2011-2015, răstimp în care a marcat și un eseu. 

Alex Mitu a bifat opt selecții pentru Stejari, cu care a câștigat IRB Nations Cup în 2013. Printre echipele pe care le-a înfruntat sub culorile României se numără Argentina A, Emerging Italy, Fiji, Spania, Belgia, Georgia și Portugalia. În plus, în 2019 a fost și internațional de rugby în 7.

CS Dinamo București a postat un mesaj pentru cel care i-a fost jucător: „Mulțumim pentru energia, timpul și implicarea ta, Alex!”. 

CUPA CAMPIONILOR 2022/2023: La Rochelle a confirmat statutul de deținătoare a titlului

În Grupa B a ediției 2022/2023 a Champions Cup situația este diametral opusă celei din Grupa A. În sensul că echipele franceze au avut un debut fructuos și s-au instalat în partea superioară a clasamentului. 

Deținătoare a trofeului, Stade Rochelais (Franța) a câștigat cu 46-12, acasă, în fața englezilor de la Northampton Saints. Un succes clar (24-14) a obținut și Clermont (Franța) în disputa cu sud-africanii de la Stormers. Deși au jucat în deplasare, Montpellier și Toulouse s-au impus în confruntările cu London Irish (32-27), respectiv Munster (18-13). 

Lideri după prima rundă sunt englezii de la Sale, care au surclasat (39-0) selecționata provincială nord-irlandeză Ulster.  

Grupa B

Etapa 1

Vineri, 9 decembrie

London Irish (Anglia) - Montpellier (Franța) 27-32

Sâmbătă, 10 decembrie

Clermont (Franța) - Stormers (Africa de Sud) 24-14

La Rochelle (Franța) - Northampton(Anglia) 46-12

Duminică, 11 decembrie

Sale (Anglia) - Ulster (Irlanda) 39-0

Munster (Irlanda) - Toulouse (Franța)  13-18

Ospreys (Țara Galilor) - Leicester (Anglia) 17-23

Etapa a 2-a

Sâmbătă, 17 decembrie

Ora 17.15: Leicester (Anglia) - Clermont (Franța) 

Ora 19.30: Ulster (Irlanda) - La Rochelle (Franța) 

Ora 19.30: Stormers (Africa de Sud) - London Irish (Anglia) 

Ora 22.00: Montpellier (Franța) - Ospreys (Țara Galilor)

Duminică, 18 decembrie

Ora 15.00: Northampton (Anglia) - Munster  (Irlanda)

Ora 15.00: Toulouse (Franța) - Sale (Anglia) 

Etapa a 3-a

13 ianuarie

Ora 22.00: Clermont (Franța) - Leicester (Anglia) 

14 ianuarie

Ora 15.00: Sale (Anglia) - Toulouse (Franța) 

Ora 17.15: Munster (Irlanda) - Northampton (Anglia) 

Ora 19.30: La Rochelle (Franța) - Ulster (Anglia) 

Ora 22.00: Ospreys (Țara Galilor) - Montpellier (Franța) 

15 ianuarie

Ora 15.00: London Irish (Anglia) - Stormers (Africa de Sud)

Etapa a 4-a

20 ianuarie

Ora 22.00: Leicester (Anglia) - Ospreys (Țara Galilor)

21 ianuarie

Ora 15.00: Northampton (Anglia) - La Rochelle (Franța) 

Ora 19.30: Stormers (Africa de Sud) - Clermont (Franța) 

Ora 22.00: Ulster (Irlanda) - Sale (Anglia) 

22 ianuarie

Ora 15.00: Montpellier (Franța) - London Irish (Anglia) 

Ora 17.15: Toulouse (Franța) - Munster (Irlanda)
Primele opt clasate în grupă se califică în optimile de finală.

Clasament

1. Sale 5 puncte +39

2. La Rochelle 5 puncte (+34)

3. Montpellier 5 puncte (+5)

4. Clermont 4 puncte (+10)

5. Leicester 4 puncte (+6)

6. Toulouse 4 puncte (+5)

7. Munster 1 punct (-5)

7. London Irish 1 punct (-5)

9. Ospreys 1 punct (-6)

10. Stormers 0 puncte (-10)

11. Northampton 0 puncte (-34)

12. Ulster 0 puncte (-39)

CUPA CAMPIONILOR 2022/2023: Start ratat de echipele franceze în Grupa A

Cele patru formații franceze repartizate în Grupa A din Champions Cup, ediția 2022/2023, au debutat cu stângul în competiție. Racing 92 a fost surclasată (10-42), acasă, de Leinster (Irlanda), iar Castres Olympique a suferit un eșec clar (12-27), pe teren propriu, cu Exeter (Anglia). Înfrângeri la limită au înregistrat Lyon (36-42) și Bordeaux-Begles (17-22) în deplasările cu Blue Bulls (Africa de Sud), respectiv Gloucester (Anglia), dar echipele din Hexagon au izbutit să obțină puncte bonus. Ambele au luat bonusul defensiv, iar Lyon și pe cel ofensiv. 

Un meci spectaculos s-a disputat în Africa de Sud, între Blue Bulls și Lyon. Aflate la prima participare în competiție, franciza sud-africană a dominat prima parte a confruntării. Și în minutul 24 conducea cu 28-0! Francezii au izbutit să mai limiteze proporțiile eșecului (28-12, însă în a doua parte a confruntării diferența s-a mărit din nou (42-29). În minutul 74, însă, Godwin a marcat un eseu care i-a adus lui Lyon atât bonusul defensiv (eșec la maximum 7 puncte diferență), cât și pe cel ofensiv (4 eseuri marcate). Au înscris: S. Novuka 1e (min. 4), B. Van Der Linde 2e (min. 8, 20), N. Carr 1e (min. 24), S. Jacobs 1e (min. 43), C. Smith 1e (min. 67), M. Steyn 6t, respectiv A. Botha 2e (min. 28, 49), L. Coltman 1e (min. 38), E. Dumortier 1e (min. 44), K. Godwin 1e (min. 74), L. Berdeu 4t (min. 28, 44, 49, 74), 1lp (min. 62). 

Programată la concurență cu meciul Franța - Anglia (2-1) din sferturile de finală ale CM de fotbal, confruntarea dintre Castres Olympique și Exeter Chiefs a fost dominată categoric de formația vizitatoare. După un sfert de oră de studiu, ospeții au marcat un eseu prin închizătorul Sam Simmonds (min. 19) și au majorat diferența prin Ewers (min. 28, 3-12). Totuși, primul mitan s-a încheiat la egalitate (12-12) grație siguranței dovedită la loviturile de țintă de fundașul Julien Dumora, care a fructificat patru lovituri de pedeapsă. 

După pauză, „șefii” au început în forță și au revenit în avantaj grație mijlocașului de grămadă Sam Maunder (min. 45, 12-17). Rămași în 14 oameni (cartonaș galben pentru Palis, min. 44), francezii au izbutit să reziste o vreme. Ei au clacat după revenirea pe teren a jucătorului eliminat temporar... Olly Woodbur a marcat al 4-lea eseu pentru Exeter (min. 60, 12-24), iar Simmonds a reușit să majoreze diferența din transformarea încercării și o lovitură de pedeapsă (min. 69, 12-27). 

Iată programul meciurilor din faza 1 a Cupei Campionilor

Grupa A 

Sâmbătă, 10 decembrie

Coastal Sharks (Africa de Sud) - Harlequins (Anglia) 39-31

Racing 92 (Franța) - Leinster (Irlanda) 10-42

Gloucester (Anglia) - Bordeaux-Bègles (Franța) 22-17

Blue Bulls (Africa de Sud) - Lyon (Franța) 42-36

Castres Olympique (Franța) - Exeter (Anglia) 12-27

Duminică, 11 decembrie

Saracens (Anglia) - Edinburgh (Scoția) 30-26

Etapa a 2-a

16 decembrie

Ora 22.00: Bordeaux-Bègles (Franța) - Coastal Sharks (Africa de Sud)

Ora 22.00: Leinster (Irlanda) - Gloucester (Anglia)

Sâmbătă, 17 decembrie

Ora 15.00: Edinburgh (Scoția) - Castres Olympique (Franța)

Ora 15.00: Exeter (Anglia) - Blue Bulls (Africa de Sud)

Ora 17.15: Lyon (Franța) - Saracens (Anglia)

Duminică, 18 decembrie

Ora 19.30: Harlequins (Anglia) - Racing 92 (Franța)

Etapa a 3-a

14 ianuarie

Ora 15.00: Gloucester (Anglia) - Leinster (Irlanda)

Ora 17.15: Coastal Sharks (Africa de Sud) - Bordeaux-Bègles (Franța)

Ora 19.30: Castres Olympique (Franța) - Edinburgh (Scoția)

Ora 19.30: Blue Bulls (Africa de Sud) - Exeter (Anglia)

Ora 22.00: Saracens (Anglia) - Lyon (Franța)

15 ianuarie

Ora 17.15: Racing 92 (Franța) - Harlequins (Anglia)

Etapa a 4-a

20 ianuarie

Ora 22.00: Lyon (Franța) - Blue Bulls (Africa de Sud)

21 ianuarie

Ora 15.00: Harlequins (Anglia) - Coastal Sharks (Africa de Sud)

Ora 17.15: Leinster (Irlanda) - Racing 92 (Franța)

Ora 17.15: Bordeaux-Bègles (Franța) - Gloucester (Anglia)

Ora 19.30: Exeter (Anglia) - Castres Olympique (Franța)

22 ianuarie

Ora 19.30: Edinburgh (Scoția) - Saracens (Anglia)

Primele opt clasate după patru etape disputate se califică în optimile de finală.

Clasament

1. Leinster 5 puncte (+32)

2. Exeter 5 puncte (+15)

3. Coastal Sharks 5 puncte (+8)

4. Blue Bulls 5 puncte (+6)

5. Gloucester 5 puncte (+5)

6. Saracens 5 puncte (+4)

7. Lyon 2 puncte (-6)

8. Edinburgh 1 punct (-4)

9. Bordeaux-Bègles 1 punct (-5)

10. Harlequins 1 punct (-8)

11. Castres 0 puncte (-15)

12. Racing 92 0 puncte (-32)

MASS MEDIA: Florin Surugiu și Mihai Macovei, în revista lunară „100% Sport”

Numărul 71 al Revistei „100% Sport România”, 123 dacă punem la socoteală și „IlfovSport”, pentru că suntem aceeași echipă, din același proiect editorial, a apărut luni, 12 decembrie, și se găsește la chioșcurile de ziare Inmedio din București și din țară, dar și la distribuitorii de presă zonali.

Revista poate fi găsită și în format pdf, pentru cei care au trecut deja la obișnuința cititului presei în mediul online.
Este ultimul număr din al 10-lea an al revistei, dar nu-i nicio problemă, pregătim deja al 11-lea an, cu numărul din ianuarie. Până atunci, vă prezentăm noul număr din decembrie.
Ultimii 10-15 ani au fost din ce în ce mai complicați pentru rugby-ul românesc. Fiind la concurență cu sporturi mai populare, și mă refer în principal la fotbal și handbal, această disciplină cu o istorie centenară a încercat să se mențină în elita mondială. Și, în ceea ce privește reprezentativa de seniori, a reușit. România a bifat recent o nouă calificare la Cupa Mondială, a noua din zece posibile (în 2019, naționala a fost exclusă în urma Afacerii Fakaosilea, una care ridică și acum multe semne de întrebare).
Un rol în menținerea alături de națiunile majore ale rugby-ului l-au avut jucătorii, îndeosebi veteranii. Iar închizătorul Mihai Macovei (36 de ani) și mijlocașul de grămadă Florin Surugiu (38 de ani) sunt nu numai doi jucători importanți din axul reprezentativei, ci și lideri ai acesteia. Modele pentru mai tinerii lor colegi. Iar statutul lor a fost confirmat și de faptul că în toamna abia trecută au bifat, fiecare, și cea de-a 100-a prezență într-un meci pentru România.

duminică, 11 decembrie 2022

CUPA ROMÂNIEI 2022, FINALA: Steaua s-a impus la limită după un meci cu răsturnări de situație

Învinsă în urmă cu o săptămână în finala Ligii Naționale, echipa masculină de rugby CSA Steaua a câştigat ediția din acest an a Cupei României. Formația militară s-a impus cu 25-23 (10-10) în finala cu SCM USV Timişoara. Disputa a fost găzduită de Stadionul Național de Rugby „Arcul de Triumf”. Steaua a cucerit trofeul pentru a 16-a oară, ultima reușită datând de acum trei ani. Aceasta a fost și ultima partidă disputată de Florin Vlaicu. / Foto: Marian Burlacu

Confruntarea a fost extrem de echilibrată. Spre deosebire de meciul cu CSM Știința Baia Mare, Steaua a acționat cu prudență, fiind ceva mai pragmatică. În primele minute ale disputei, bănețenii s-au instalat în terenul advers. Iar insistența lor a fost răsplătită. În minutul 3, Gabriel Rupanu a reușit primul eseu al întâlnirii. A fost o acțiune purtată pe treisferturi de bănățeni, balonul trecând pe la Khvitcha Jgerenaia și Stephen Shennan înainte de a ajunge la Rupanu, care venit lansat și s-a oprit între buturi. Florin Vlaicu a transformat fătă probleme (Steaua - SCM USV Timișoara 0-7).

Steaua a replicat imediat și a obținut o lovitură de pedeapsă. Spre deosebire de partida cu Baia Mare, una în care a decis să trimită în margine, de data aceasta s-a ales varianta sigură. Iar în minutul 9 Vlăduț Popa a trimis balonul printre „bețe” din lateral stânga, de la circa 15 metri (Steaua - SCM USV Timișoara 3-7).

Bănățenii au reacționat imediat, iar la prima penalitate obținută de ei balonul șutat de Vlaicu, de la circa 30 de metri, lateral stânga în sensul de atac al formației sale, a lovit stâlpul din stânga al buturilor steliste (min. 12)... 

În minutul 17 Tudor Butnariu a văzut cartonașul galben (prăbușirea molului), iar SCM USV Timișoara a încercat să înscrie eseul. Eforturile bănățenilor nu s-au materializat. Astfel că în minutul 26 s-a ales soluția sigură. Iar Vlaicu a concretizat o penalitate de la circa 25 de metri dintr-o poziție perpendiculară pe buturi (Steaua - SCM USV Timișoara 3-10).

Formația vizitatoare n-a rămas mult timp la conducere. În minutul 28, Vlăduț Popa a pătruns în forță prin apărarea adversă și a marcat eseu. Și tot el a transformat încercarea (Steaua - SCM USV Timișoara 10-10). Mai apoi, timișorenii au revenit în atac, însă n-au izbutit să depășească perdelele defensive ale bucureștenilor. Astfel că primul mitan s-a încheiat la egalitate.

La doar un minut după pauză, Vlăduț Popa a trimis o pasă cu piciorul de pe dreapta spre stânga, iar Hinckley Vaovasa a recepționat balonul, s-a răsucit, iar apoi l-a culcat în terenul de țintă. Popa a ratat transformarea încercării (Steaua - SCM USV Timișoara 15-10). 

În continuare s-a jucat „care pe care”. În minutul 50, Manumua Tevita a păcălit defensiva militară și a marcat un eseu la centru după ce a pătruns nestingherit pe un culoar. Florin Vlaicu a transformat și și-a readus echipa în avantaj (Steaua - SCM USV Timișoara 15-17).  

Bucuria timișorenilor n-a durat foarte mult. Un minut mai târziu, Steaua a revenit în avantaj. După o repunere din margine și un mol, balonul a trecut pe la Florin Surugiu și Dragoș Ser, iar Hinckey Vaovasa l-a culcat în terenul de țintă advers. Popa n-a reușit transformarea (Steaua - SCM USV Timișoara 20-17). 

În minutul 60, Vlaicu a restabilit egalitatea dintr-o lovitură de pedeapsă (Steaua - SCM USV Timișoara 20-20). 

Un moment important în economia jocului s-a petrecut cu 16 minute înainte de final, când Manson Vaovasa a văzut cartonașul roșu pentru un placaj la gât la Alin Conache. Apoi, în minutul 69, Hinckley Vaovasa a văzuit cartonașul galben, iar Steaua a rămas în 13 jucători. Steaua a fost penalizată și cu o lovitură de pedeapsă, iar Vlaicu a concretizat (Steaua - SCM USV Timișoara 20-23). 

Cu toate că se afla în dublă inferioritate, Steaua a izbutit să marcheze un nou eseu, la colț, prin Jone Marawa (min. 73). Daniel Plai nu a reușit să transforme, balonul șutat de el lovind butul stâng (Steaua - SCM USV Timișoara 25-23). 

În minutul 76, Timișoara a avut șansa de a reveni la conducere, însă balonul trimis de Vlaicu dintr-o penalitate a căzut în fața buturilor. Mai apoi, în minutul 79, bănățenii rămând și ei în inferioritate numerică după ce Vlad Neculau a văzut cartonașul galben.

Timișoara a forțat înscrierea unui eseu pe final, însă Steaua s-a apărat bine și a avut și șansă. La ultima acțiune a meciului, timișorenii au repus din margine la 5 metri de terenul de țintă bucureștean. S-a format un mol de margine, apoi balonul a fost scos pe treisferturi. Silvanus Godwin a trimis o pasă cu piciorul, Corrado Ștețco a ajuns in extremis și a voleibalat balonul înapoi pentru Stephen Shennan, care l-a scăpat înainte de a-l culca în terenul de țintă... Încercarea nu a fost acordată după consultarea celor din camera video. Iar Steaua a cucerit trofeul după trei ani. 

Înaintea finalei, Florin Vlaicu (SCM USV Timişoara) a primit o șepcuță și o plachetă din partea președintelui FR de Rugby, Alin Petrache. Lider all-time de selecţii al echipei naţionale (129) şi deținător al recordului de puncte marcate pentru Stejari (1.030), „Americanul” și-a anunţat retragerea din activitatea sportivă, acesta fiind ultimul său meci ca jucător de rugby.

Au evoluat următoarele formații: 

SCM USV Timişoara: 15. Iliesa Tiqe - 14. Corrado Şteţco, 13. Tevita Manumua, 12. Jgerenaia Khvicha, 11. Stephen Shennan - (md) 10. Florin Vlaicu, (mg) 9. Gabriel Rupanu - 7. Sean Morrell, 8. Feoefaaki Holoia, 6. Robert Murariu - 16. Dorin Lazăr, 4. Vlad Neculau (cpt.) - 3. Mosese Digo, 2. Marian Căpăţînă, 1. Mihaiţă Lazăr. 

Rezerve: 19. Marco Fuhri, 17. Ciprian Chiriac, 27. Laurenţiu Nica, 26. Sebastian Sîrbu, 20. Kemal Altinok, 21. Alin Conache, 22. Alexandru Bucur, 23. Silvanus Godwin

Antrenori: Valentin Calafeteanu, Mihaiţă Lazăr

CSA Steaua: 15. Robert Neagu - 14. Jone Marawa, 13. Hinckey Vaovasa, 12. Monson Vaovasa, 11. Ionuţ Dumitru - (md) 10. Vlăduţ Popa, (mg) 9. Florin Surugiu (cpt.) - 7. Dragoş Ser, 8. Kamil Sobota, 6. Cristi Boboc - 5. Damian Strătilă, 4. Mattew Tweddle - 3. Vasile Bălan, 2. Tudor Butnariu, 1. Alexandru Savin   

Rezerve: 16. Vasile Bărdaşu, 17. Ionuţ Pîrvu, 18. Nkosikhona Masuku, 19. Jan Rossouw, 20. Eseria Vueti, 21. Daniel Plai, 22. Ngoni Chibuwe, 23. Cosmin Iliuţă

Antrenori: Ștefan Acsinte, Mugur Preda.

Ultimele finale ale Cupei României la rugby:

2021: SCM USAMVB Timişoara - CSM Ştiinţa Baia Mare 22-15

2020: CSM Ştiinţa Baia Mare - CSA Steaua 35-19

2019: CSA Steaua Bucureşti - Timişoara Saracens 22-19

2018: CSM București - Timişoara Saracens 24-14

2017: CSM București - CSM Ştiinţa Baia Mare 27-26  

2016: Timișoara Saracens - Știința Baia Mare 37-12 

2015: Timişoara Saracens - Steaua Bucureşti 17-14

2014: RCM Timișoara - CSM Știința Baia Mare 19-14

2013: CSA Steaua București - CSM Știința Baia Mare 17–10

2012: CSM Știința Baia Mare - CSA Steaua București 9-3

2011: RCM Timișoara -  CSM Știința Baia Mare 32-10

2010: CSM Știința Baia Mare - CSA Steaua București 13-6

2009: Steaua București - RCJ Farul Constanța 27-15

2008: CS Gaz Sud Dinamo - Steaua București 30-18

2007: Steaua București - CSM Știința Baia Mare 14-13

2006: Steaua București - CSM Știința Baia Mare 41-12

sâmbătă, 10 decembrie 2022

CUPA ROMÂNIEI 2022, FINALĂ: Steaua și Timișoara își dispută trofeul

Programat la o săptămână după finala Ligii Naționale de rugby, ultimul act din ediția 2022 a Cupei României le va aduce față-n-față, mâine (duminică, 11 decembrie), la ora 12.45, pe Stadionul „Arcul de Triumf”, echipele CSA Steaua și SCM Timișoara.

Militarii au câștigat de 15 ori trofeul, iar bănățenii în 5 rânduri. 

Câștigătoarele Cupei României (Cupei Federației) - ordine cronologică

1914 - Sporting Club București

1915 - Tennis Club Român București

1916 - Tennis Club Român București

1917 - nu s-a disputat

1918 - nu s-a disputat

1919 - Stadiul Român București

1920 - ȘEFS București

1921 - Stadiul Român București

1922 - nu s-a disputat

1923 - Stadiul Român București

1924 - 1933 - nu s-a disputat

1934 - Viforul Dacia București

1935 - Poșta Telegraf Telefon București

1936 - Stadiul Român București

1937 - Sportul Studențesc București

1938 - nu s-a disputat

1939 - Viforul Dacia București

1940 - (cancelled due to WWII)

1941 - Stadiul Român București

1942 - Viforul Dacia București

1943 - nu s-a disputat

1944 - Poșta Telegraf Telefon București

1945 - Viforul Dacia București

1946 - Viforul Dacia București

1947 - CFR București

1948 - CFR București

1949 - Sportul Studențesc București

1950 - CCA București

1951 - nu s-a disputat

1952 - CCA București

1953 - CCA București

1954 - Dinamo București

1955 - CCA București

1956 - CCA București

1957 - Energia ISP București

1958 - CCA București

1959 - Dinamo București

1960 - 1972 - nu s-a disputat

1973/1974 - Steaua București

1975 - Sportul Studențesc București

1976 - Sportul Studențesc București

1977 - Steaua București

1978 - Steaua București

1979 - Politehnica Iași

1980 - Dinamo București

1981 - Știința CEMIN Baia Mare

1982 - Grivița Roșie București

1983 - Știința Petroșani

1984 - Grivița Roșie București

1985 - Grivița Roșie București

1986 - Rulmentul Bârlad

1987 - Rulmentul Bârlad

1988 - Gloria Buzău

1989 - Dinamo București

1990 - Știința CEMIN Baia Mare

1991 - Știința Petroșani

1992 - Farul Constanța

1993 - Știința Petroșani

1994 - Sibiu

1995 - Sibiu

1996 - Dinamo București

1997 - Dinamo București

1998 - Dinamo București

1999 - Știința Baia Mare

2000 - Dinamo București

2001 - Dinamo București

2002 - Dinamo București

2003 - Poli Nena Iași

2004 - Dinamo București

2005 - Steaua București

2006 - Steaua București

2007 - Steaua București

2008 - Dinamo București

2009 - Steaua București

2010 - Știința Baia Mare

2011 - Universitatea de Vest Timișoara

2012 - Știința Baia Mare

2013 - Steaua București

2014 - Universitatea de Vest Timișoara

2015 - Timișoara Saracens

2016 - Timișoara Saracens

2017 - CSM București

2018 - CSM București

2019 - Steaua București

2020 - Știința Baia Mare

2021 - SCM Timișoara

Echipele care au cucerit trofeul

1. Steaua București - 15 trofee (1950, 1952, 1953, 1955, 1956, 1958, 1974, 1977, 1978, 2005, 2006, 2007, 2009, 2013, 2019)

2. Dinamo București - 12 trofee (1954, 1959, 1980, 1989, 1996, 1997, 1998, 2000, 2001, 2002, 2004, 2008)

3. Știința Baia Mare - 6 trofee (1981, 1990, 1999, 2010, 2012, 2020)

4-7. RC Grivița București - 5 trofee (1947, 1948, 1982, 1984, 1985)

4-7. Stadiul Român București - 5 trofee (1919, 1921, 1923, 1936, 1941)

4-7. Viforul Dacia București - 5 trofee (1934, 1939, 1942, 1945, 1946)

4-7. SCM Rugby Timișoara - 5 trofee (2011, 2014, 2015, 2016, 2021)

8. Sportul Studențesc București - 4 trofee (1937, 1949, 1975, 1976)

9. Știința Petroșani - 3 trofee (1983, 1991, 1993)

10-15. Tennis Club Român București - 2 trofee (1915, 1916)

10-15. Politehnica Iași - 2 trofee (1979, 2003)

10-15. Poșta Telegraf Telefon București - 2 trofee (1935, 1944)

10-15. CSM Kirschbaum Sibiu - 2 trofee (1994, 1995)

10-15. CSM București - 2 trofee (2017, 2018)

10-15. Rulmentul Bârlad - 2 trofee (1986, 1987)

16-20. Farul Constanța - 1 trofeu (1992)

16-20. Gloria Buzău - 1 trofeu (1988)

16-20. Energia ISP București - 1 trofeu (1957)

16-20. ȘEFS București - 1 trofeu (1920)

16-20. Sporting Club București - 1 trofeu (1914)