sâmbătă, 4 martie 2023

REC 2023: „Buldozerul” Andrei Gorin revine printre Stejari la partida din Georgia

Printre jucătorii de experiență care au fost titularizați în echipa de rugby seniori a României pentru meciul cu Georgia, de mâine (duminică, 5 martie), de la 14.00 (ora locală 16.00), se numără și flankerul Andrei Gorin Gorcioaia (35 de ani). Poreclit „Buldozerul” din vremea când evolua pentru Massy, jucătorul care este nepot al lui Marius Tincu își dorește să facă o partidă bună și să ajute naționala în a obține un rezultat pozitiv. (Text și foto: Marian Valentin Burlacu) 

Prezent la penultimul antrenament al Stejarilor dinaintea plecării la Tbilisi, vineri dimineață, Andre Gorin mi-a declarat: „Sunt mândru că am revenit printre Stejari. După patru luni de chin. Sunt într-o formă bună, zic eu. Acum cel mai bine e să arăt pe teren. Sper din toată inima să fiu sută la sută pentru România”.

Întrebat cum îi simte pe colegi, jucătorul de linia a treia a spus: „Simt că au dorință. Și chiar dacă jucăm în Georgia - știm foarte bine cine este Georgia și cum ne așteaptă de fiecare dată, am avut ocazia să joc de câteva ori la ei -, eu sunt conștient că sunt pregătiți pentru ceea ce urmează”. 

Legat de Georgia, Andrei Gorcioaia a precizat: „Ei se pregătesc ca și noi pentru Cupa Mondială. Au echipa cea mai bună. Au adus tot ce au ei mai bun. De fiecare dată, ne-au respectat. De fiecare dată, chiar și când nu eram la lot, România - Georgia sau Georgia - România au fost meciuri fizice. Și ei ne vor aștepta să fim fizici. Și nu trebuie să dezamăgim”.

Chestionat pe tema participării la Cupa Mondială din Franța, de la toamnă, Gorin a evitat un răspuns direct: „Obiectivul meu este să port tricoul României mândru și să îl reprezint cât mai bine pe teren. Că sunt sau nu sunt la Cupa Mondială... mai este mult de muncă. Sunt câteva luni de muncă. Primul meu obiectiv este să facem un rezultat sau să fim mândri că suntem români în Georgia”.  

Legat de activitatea lui la club, Andrei a spus: „La club am avut un sezon greu, cu accidentați. Dar în ultima vreme am reușit să ne ridică la nivelul la care ne așteptam. Să nu fim în coada clasamentului. Băieții sunt bucuroși că am plecat patru de la echipă la naționala României. Au și ei meci foarte greu. Muncim și acolo foarte mult. Fiindcă prin muncă obținem rezultate”.     

Cât despre faptul că joacă la aceeași echipă cu Melinte, Burțilă și Chirică, Gorin a spus: „Important este să fim uniți. Ne cunoaștem foarte bine. Știm foarte bine cum joacă fiecare. Ce fel de stil de joc are. Și e foarte importantă chestia asta. Ne știm de la națională de atâta timp. Vă dați seama că este important”.         

Născut în 30 noiembrie 1987, Andrei Gorcioaia sau Andre Gorin cum e mai cunoscut în Franța a copilărit în localitatea Lespezi (județul Iași). A debutat în rugby pe când avea 12 ani, la școală. Apoi a plecat la Cluj, fiind legitimat la „U”. A rămas acolo patru ani, răstimp în care a debutat și la naționala de seniori, în 2009. Un an mai târziu, a plecat în Franța, la CA Castelsarrasin, echipă din Federale 2 (liga a patra) pe care o antrena, la acea vreme, Petre Mitu. În 2011, acolo a ajuns și Alex, fratele lui. Ulterior a mai jucat pentru Avenir Valencien (2012-2016), grupare pentru care a disputat 70 de meciuri și a marcat 11 eseuri, RC Massy (2016-2019), unde a bifat 57 de partide și a izbutit 4 încercări, Aviron Bayonnais (2019-2021), pentru care a jucat 17 partide și a reușit două eseuri, și Rugby Club Hyères Carqueiranne La Crau (din 2021). În tot acest răstimp n-a fost ocolit de probleme. În 12 octombrie 2019, de pildă, pe când juca la Bayonne, în Top 14, a suferit o ruptură de ligament anterior, fiind operat. Din acest motiv, a stat pe margine circa 10 luni. 

Gorin a jucat pentru naționala de seniori aproape 50 de meciuri și a marcat 35 de puncte (7 încercări). În ediția 2021/2022 a Rugby Europe Championship a avut evoluții prin care și-a ajutat reprezentativa să se califice la Cupa Mondială din Franța, de la toamnă. 

Devenit cetățean francez, în octombrie 2018, Andrei Gorcioaia și-a schimbat numele în Andre Gorin. Atunci când s-a prezentat în fața comisiei care a examinat cererea sa, Andrei a avut de ales între trei nume care se apropiau de Gorcioaia. „A fost chiar Garcia, de origine spaniolă”, a mărturisit rugbystul, care apoi a declarat în site-ul club16.ro: „Fiind român, și știm cu toții cum suntem priviți afară, nu vreau să insist asupra acestui aspect. Doamnelor din acea comisie li s-a părut probabil că Gorcioaia nu suna a francez. Eu având dorința de a deveni francez, am acceptat asta. Nu mi-am trădat țara, rămân același român. Dar pentru familia mea era important să le dau încredere și pe plan francez”.

La acea vreme, și presa din Hexagon i-a prezentat povestea. Căsătorit cu Christelle, logodnica sa, Andrei a obținut și cetățenia franceză, schimbându-și numele în Andre Gorin. Așa cum apare acum și în foile de meci din campionat. Nu și în actele din țara sa de origine. „Sunt un fel de James Bond căci am două pașapoarte, cu aceeași fotografie, dar cu nume diferite!”, a spus atunci înaintașul pentru cotidianul francez, pe jumătate amuzat. Pentru a obține pașaport românesc cu numele Andre Gorin rugbystul a fost nevoit să-și schimbe și certificatul de naștere. 

Andrei Gorcioaia nu este singurul rugbyst român care și-a schimbat numele de familie în Franța. La fel s-a întâmplat și cu familia Wusek. Mare internațional de rugby în anii 60, campion național, dar și al Europei cu Grivița, Mihai Wusek s-a stabilit mai apoi în Franța. A fost primul rugbyst român care a devenit campion în Hexagon, cu La Voulte, în 1970. Și a devenit cunoscut acolo sub numele Michel Vusec. Și copiii săi au practicat rugby-ul, Ronald Vusec evoluând pentru România la Cupa Mondială din 1999.

Rugby Europe Championship 2023

Meciurile următoare:

Semifinale

4-5 martie

Primele două clasate în fiecare grupă vor disputa semifinale în turneul locurilor 1-4: 

Sâmbătă, 4 martie

Ora 19.00: Portugalia - Spania

Duminică, 5 martie

Ora 14.00: Georgia - România

Formațiile pe locurile 3 și 4 în fiecare grupă vor juca semifinale în turneul locurilor 5-8: 

Sâmbătă, 4 martie

Țările de Jos - Belgia 31-19

Duminică, 5 martie

Ora 20.00: Polonia - Germania

Meciuri disputate

Sâmbătă, 4 februarie

România - Polonia 67-27 (Grupa B)

Portugalia - Belgia 54-17 (B)

Duminică, 5 februarie

Georgia - Germania 75-12 (A)

Spania - Țările de Jos 28-20 (A)

Sâmbătă, 11 februarie

Polonia - Portugalia 3-65 (B) 

Țările de Jos - Georgia 8-40 (A)

Belgia - România 5-56 (B)

Duminică, 12 februarie

Germania - Spania 14-32 (A)

Sâmbătă, 18 februarie

Germania - Țările de Jos 29-33 (A)

Spania - Georgia 3-41 (A)

Polonia - Belgia 21-15 (B)

Duminică, 19 februarie

Portugalia - România 38-20 (B)

Clasamente

Grupa A

1. Georgia 15 puncte (+133)

2. Spania 9 puncte (-13)

3. Țările de Jos 4 puncte (-36)

4. Germania 1 punct (-67)

Grupa B

1. Portugalia 15 puncte (+117)

2. România 10 puncte (+73)

3. Polonia 4 puncte (-96)

4. Belgia 1 punct (-94)

Meciurile de clasament 

19 martie

Grupa locurilor 1-4

Badajoz (Spania)

Finala (locurile 1-2)

Georgia sau România - Portugalia sau Spania

Meciul pentru locurile 3-4

Georgia sau România - Portugalia sau Spania

Grupa locurilor 5-8

Amsterdam (Țările de Jos)

Meci pentru locurile 5-6

Țările de Jos - Polonia sau Germania

Meci pentru locurile 7-8

Polonia sau Germania - Belgia

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu