Prima dispută a avut loc la Lisabona, în 28 mai 1967, și s-a încheiat cu un succes clar, 46-6, al naționalei noastre. Până în 2003, România s-a impus în toate cele opt meciuri. Mai mult decât atât, în 13 aprilie 1996, la București, reprezentativa noastră a surclasat-o pe cea portugheză: 92-0! La acea vreme, acel succes era al doilea ca proporții pentru Stejari după acel 100-0 cu Bulgaria din anii 70. Mai apoi victoria din 1996 a coborât pe locul 3 fiind depășită de acel 97-0 cu Ucraina din 2005.
În acel meci din 1996, Mircea Paraschiv a mizat pe jucătorii din țară, 8 dintre aceștia provenind de la echipa lui de club, Dinamo. În acea partidă au debuta Sîrbu și Stanca. Iată cum a arătat echipa aliniată în acea partidă: 15. Vasile Brici (Farul Constanța) - 14. Ionel Rotaru (Dinamo București), 13. Romeo Gontineac (Universitatea Cluj), 12. Radu Fugigi (Foresta Sibiu), 11. Gheorghe Solomie (Universitatea Timișoara) - (md) 10. Virgil Popișteanu (Steaua București), (mg) 9. Daniel Neaga (Dinamo) - 7. Alexandru Gealapu (Steaua București), 8. Tiberiu Brînză (Universitatea Cluj), 6. Adrian Gîrbu (CFR Constanța) - 5. Tudor Constantin (Tarbes), 4. Adrian Stanca (Farul Constanța) - 3. Adrian Sălăgeanu (Dinamo București), 2. Mărgărit Rădoi (Dinamo București), 1. Gabriel Vlad (Dinamo București). Au mai jucat: 16. Lucian Sîrbu (Griro București), 17. Ovidiu Slușariuc (Dinamo București), 18. Constantin Stan (Dinamo București), 19. Valere Tufă (Dinamo București).
Victorie istorică pentru Portugalia în fața României
În februarie 2023, la Lisabona, Portugalia a reușit să învingă (15-16) pentru prima dată echipa României. Naționala noastră a izbutit să limiteze proporțiile eșecului pe final, Tincu marcând un eseu în minutul 76, eseu transformat de Tofan. Uvertura noastră a irosit în acel meci două penalități și transformarea unui eseu... Însă cauzele care au condus la acel eșec au fost mult mai numeroase. „A fost un meci extrem de slab al întregii noastre echipe. Cu toți au greșit în această partidă", declara atunci managerul Enciu Stoica.
În acel meci, România a aliniat următorul XV de start: 15. Nicolae Cătălin - 14. Cristian Săuan, 13. Valentin Maftei, 12. Romeo Gontineac (cpt.), 11. Gabriel Brezoianu - (md) 10. Ionuț Tofan, (mg) 9. Lucian Sîrbu - 7. Alexandru Manta, 8. Marian Miu, 6. Alin Petrache - 5. Petre Cristian, 4. Ionuț Ciofu - 3. Marcel Socaciu, 2. Marius Tincu, 1. Dan Tudosă. Rezerve au fost: 16. Bogdan Bălan, 17. Sebastian Ungureanu, 18. Marian Buțugan, 19. Costică Merșoiu, 20. Cristian Podea, 21. Remus Lungu, 22. Ioan Teodorescu.
"Omul meciului" de atunci a fost Goncalo Malheiro, care marcase 19 puncte în victoria cu Georgia (34-30), cu o săptămână înainte. În partida cu România, acesta a izbutit 11 puncte, transformând eseul lui Nuno Garvao, concretizând două lovituri de penalizare și dând un dropgol. Paradoxal, în acel meci naționala noastră a condus la pauză (5-3) și a marcat mai multe încercări decât adversara sa (2-1 / au marcat Manta și Tincu). Și cu toate acestea a pierdut... Câteva zile mai apoi, la București, Octavian Morariu, președintele de atunci al FRR, declara: „Nu trebuie să facem o tragedie din ce s-a întâmplat. Într-adevăr, este un rezultat foarte slab, venit pe fondul unei prestații slabe a echipei noastre. De fapt, în echipa României s-au resimțit absențele din lot: Mavrodin, Toniță, Vioreanu, Socol, Mitu, Corodeanu, Chiriță. Mai trist este că jucătorii care au fost chemați să-i înlocuiască nu au profitat de șansa care li s-a oferit. Cele întâmplate la Lisabona ne-au aratat că, de fapt, trebuie să rămânem la acest palier pe care ne aflăm încă o perioadă. Noi am crezut că vom putea avansa mai repede, însă nu este așa".
La acea vreme, șeful FRR a dat și o explicație tactică pentru acel eșec: „Bernard Charreyre le-a cerut jucătorilor să avanseze și să ocupe terenul mai ales cu lovituri de picior, la începutul partidei. Acest lucru nu s-a întâmplat și am crezut că suntem suficient de bine înarmați ca să atacăm de peste tot. Ne-am irosit practic la noi în teren. În fapt, nu au fost respectate indicațiile lui Bernard Charreyre de a avansa prin loviturile de picior. De asemenea, am fost deficitari la capitolele spirit de sacrificiu, inteligență și respect pentru adversar, capitole la care portughezii au excelat".
În urma acelui succes, Portugalia avea să câștige în premieră și titlul european.
Succes românesc, dar unul obținut greu, la Cupa Mondială din Franța
Eșecul suferit în 2003 a fost urmat de șase meciuri câștigate fără mari probleme de naționala noastră. Cea mai dură partidă din punctul nostru de vedere a fost aceea de la Toulouse, din 25 septembrie 2007. Cum ea a contat pentru Cupa Mondială, lusitanii s-au mobilizat exemplar atunci. Iar Stejarii s-au impus la o diferență minimă, 14-10. Portugalia a deschis scorul în minutul 19, când Ferreira a marcat o încercare, iar Pinto a transformat-o (7-0). În minutul 54, Marius Tincu a reușit eseul egalizator, unul transformat de Calafeteanu (7-7), însă lusitanii au revenit la conducere (7-10) printr-o penalitate fructificată de Malheiro. Victoria Stejarilor s-a datorat eseului marcat de Florin Corodeanu în minutul 72, unul transformat de Dumbravă (14-10).
În acea partidă, antrenorul Daniel Santamans a decis să lase în rezervă câțiva titulari în perspectiva meciului următor cu Noua Zeelandă: 15. Iulian Dumitraș - 14. Cătălin Nicolae, 13. Ionuț Dimofte, 12. Romeo Gontineac, 11. Cătălin Fercu - (md) 10. Dănuț Dumbravă, (mg) 9. Valentin Calafeteanu - 8. Ovidiu Toniță (cpt), 7. Alexandru Manta, 6. Alexandru Tudori - 5. Cristian Petre, 4. Cosmin Rațiu - 3. Bogdan Bălan, 2. Răzvan Mavrodin, 1. Cezar Popescu. Rezerve au fost: 16. Marius Tincu, 17. Paulică Ion, 18. Sorin Socol, 19. Florin Corodeanu, 20. Lucian Sîrbu, 21. Florin Vlaicu, 22. Gabriel Brezoianu.
România, în pericol să rateze Cupa Mondială din 2011
După Cupa Mondială din 2007, un grup de jucători din Franța, în frunte cu căpitanul Sorin Socol, anunță că nu se vor mai prezenta la națională decât atunci când va fi numit un antrenor de valoare... Aceștia avuseseră un conflict cu Daniel Santamans chiar în timpul Rugby World Cup. Așa se face că în primăvara anului 2009, România a pierdut meciurile cu Rusia (19-28), Georgia (23-28) și Portugalia (21-22), coborând pe locul 3 la jumătatea preliminariilor Cupei Mondiale din 2011! Altfel spus, naționala risca să nu mai ajungă la turneul final al celei mai importante competiții din rugby.
Disputat la București, pe stadionul „Arcul de Triumf”, meciul cu Portugalia a avut un final halucinant... Cum România pierduse acasă, cu Rusia, iar apoi în Georgia, Colegiul Director al FRR a decis în 16 martie 2009 să-i rezilieze contractul antrenorului neozeelandez Ellis Meachen. Astfel că la meciul cu Portugalia a fost numit un colectiv tehnic de urgență. Acesta era format din Alexandru Achim, Marin Moț, Cristian Hîldan și Steve McDowell, supervizor fiind antrenorul federal Daniel Mitrea.
Contra lusitanilor, echipa noastră a condus cu 15-6 la pauză și s-a detașat la 21-9 în minutul 50. Nimeni nu se aștepta, așadar, ca România să piardă acel meci. Și, totuși, așa s-a întâmplat... Lusitanii au recuperat din handicap, iar în minutul 78, când tabela arăta 21-15 pentru noi, naționala a beneficiat de o lovitură de pedeapsă de la circa 25-30 de metri. Vali Calafeteanu și-a așezat balonul, însă a trimis pe lângă buturi. Lusitanii au contraatacat și au beneficiat și ei de o penalitate la circa 35 de metri. Cum arbitrul le-a spus că mai este timp, au trimis în margine și au repus. Au format un mol, iar apoi au culcat lângă buturi. Cabral a transformat și Portugalia a câștigat cu 22-21!
Atunci, după meci, s-a spus că s-a ales soluția greșită. Și că în loc să se încerce concretizarea acelei penalități România ar fi trebuit să trimită în margine și să repună mai apoi. Astfel încât timpul ar fi trecut în favoarea noastră. Adevărul este că exista atunci o stare de tensiune, una care i-a paralizat parcă pe Stejari. Iar aceștia și-au pierdut luciditatea.
În acea partidă, România a folosit următoarea echipă: 15. Cătălin Nicolae - 14. Cătălin Fercu, 13. Adrian Bărbuliceanu, 12. Ionuț Dimofte, 11. Ștefan Ciuntu - (md) 10. Răzvan Stanca, (mg) 9. Petre Mitu - 7. Stelian Burcea (cpt.), 8. Alexandru Manta, 6. Florin Corodeanu - 5. Cristian Petre, 4. Alin Coste - 3. Ion Paulică, 2. Cătălin Beca, 1. Nicolae Nere. Rezerve au fost: 16. Florin Tașcă, 17. Mihai Adăscăliței, 18. Cosmin Rațiu, 19. Daniel Carpo, 20. Valentin Calafeteanu, 21. Csaba Gal, 22. Florian Vlaicu.
Mai apoi, în primăvara anului 2020, România avea să recupereze terenul pierdut. A făcut egal în Rusia (21-21), iar apoi a câștigat la Lisabona, cu 20-9. Și cum a învins și Georgia (22-10), la București, România a terminat pe locul 3 în acele preliminarii, după Georgia și Rusia, dar înaintea Portugaliei. Ceea ce i-a permis să joace în recalificări și să ajungă la Cupa Mondială din Noua Zeelandă după „barajul” cu Uruguay.
Meciul din 20 martie 2010, de la Lisabona, a fost unul dintre cele mai reușite făcute de Stejari în acea perioadă. Naționala noastră era obligată să câștige, altfel nu mai putea termina pe locul 3 în clasamentul Cupei Europene a Națiunilor. Portugalia a condus cu 3-0 în debutul partidei, dar Dumbrava a egalat. Și deși Burcea a văzut un cartonaș galben (eliminare timp de 10 minute), naționala noastră a pus presiune cu înaintarea și a primit un eseu de penalizare. Astfel că România a condus cu 10-3 la pauză. În partea a doua ostilitățile s-au desfășurat cum nu se poate mai bine pentru noi. Dumbravă a facut 13-3, după care Dimofte a reușit un eseu transformat pentru 20-3. Portughezii au revenit cu o penalitate la 20-6. Apoi arbitrul James Jones (Țara Galilor) i-a eliminat temporar pe Dimofte și Toniță, iar lusitanii au mai marcat dintr-o penalitate (20-9). Pe final, Romania s-a apărat eroic și, deși Burcea a văzut cartonașul roșu în ultimul minut, tabela de marcaj a rămas neschimbată.
În acel meci, Serge Lairle a folosit următorul XV: 15. Iulian Dumitraș - 14. Ștefan Ciuntu, 13. Csaba Gal, 12. Ionuț Dimofte, 11. Cătălin Fercu - (md) 10. Dănuț Dumbravă, (mg) 9. Lucian Sîrbu - 7. Ovidiu Toniță, 8. Alexandru Manta, 6. Stelian Burcea - 5. Valentin Ursache, 4. Sorin Socol (cpt.) - 3. Paulică Ion, 2. Marius Tincu, 1. Dragoș Dima. Rezerve au fost: 16. Cezar Popescu, 17. Mihăiță Lazăr, 18. Cristian Petre, 19. Daniel Carpo, 20. Valentin Ivan, 21. Cătălin Nicolae, 22. Florin Vlaicu.
În anul următor, 2011, România avea să piardă din nou la Lisabona (17-24)... Și tot în condiții ciudate. L-am întrebat ulterior pe antrenorul Romeo Gontineac de ce în acel meci s-au pierdut foarte multe margini pe repunerea noastră, iar acesta mi-a răspuns: „Fiindcă talonerul a uitat codurile și nici n-a comunicat acest lucru”!
Stejarii au izbutit o revenire senzațională în ultimul meci cu Portugalia
A urmat o nouă serie de șase victorii românești. Și un eșec, 11-22, în 7 februarie 2020. Acesta este, de altfel, și cel mai categoric insucces suferit în meciurile cu Portugalia. Iar începutul meciului nu anunța ce va fi. Și asta fiindcă în minutul 11 România conducea cu 6-0 prin loviturile de pedeapsă concretizate de Florin Vlaicu. Mai apoi, însă, lusitanii și-a făcut jocul și au punctat prin Dany Antunes, eseul fiind transformat de el (6-7, min. 13). Același jucător a irosit o penalitate, dar a marcat un nou eseu, transformat tot de el (min. 33, 6-14). Atunes a mai concretizat o penalitate astfel că la pauză Portugalia a condus cu 17-6. Și a doua parte a meciului a fost controlată de lusitani, iar diferența s-a mărit în minutul 55, cand Mike Tadjer a finalizat un mol al gazdelor (6-22). Până la final, Stejarii n-au izbutit decât să limiteze oarecum diferența prin eseul lui Marius Simionescu (11-22).
În acel meci, Andy Robinson a folosit următoarea echipă de start: 15. Ionel Melinte (Timișoara Saracens) - 14. Marius Simionescu (Timișoara Saracens), 13. Taylor Gontineac (Clermont Espoirs), 12. lorin Vlaicu (Steaua București), 11. Ionuț Dumitru (Steaua București) - (md) 10. Tudor Boldor (Steaua București), (mg) 9. Florin Surugiu (Steaua București) - 7. Dragoș Ser (Steaua București), 8. Kamil Sobota (Tomitanii Constanța), 6. Mihai Macovei (Colomiers) - 5. Adrian Moțoc (Agen), 4. Ionuț Muresan (Timișoara Saracens) - 3. Alexandru Țăruș (Zebre), 2. Ovidiu Cojocaru(Știința Baia Mare), 1. Ionel Badiu (Valence Romans Drome Rugby).
Rezerve au fost: 16. Eugen Căpățână (Timișoara Saracens), 17. Constantin Pristăvița (Știința Baia Mare), 23. Costel Burtilă (Rugby club Hyères-Carqueiranne-La Crau), 18. Johan Van Heerden (Dinamo București), 19. Adrian Ion (Tomitanii Constanța), 20. Tudorel Bratu (Dinamo București), 21. Vlăduț Popa (Timișoara Saracens), 22. Nicolas Onuțu (CS Vienne Rugby).
Portugalia a folosit următoarea echipă: 15. Manuel Cardoso Pinto (Agronomia) - 14. Rodrigo Marta (Belenenses), 13. Antonio Vidinha (Cascais), 12. Tomas Appleton (CDUL), 11. Dany Antunes (Massy) - (md) 10. Joao Lima (Agronomia), (mg) 9. Duarte Azevedo (Belenenses) - 7. David Wallis Carvalho (Belenenses), 8. Manuel Picao Eusebio (Academica), 6. Joao Granate (Direito) - 5. Jose Andrade (Nottingham Trent University), 4. Jean Sousa(Montauban) - 3. Ivo Morais (Chateaurenard), 2. Mike Tadjer (Clermont), 1. Francisco Fernandez (Beziers).
Rezerve au fost: 16. Lionel Campergue (Cognac), 17. David Costa (Direito), 18. Jose Madeira (Belenenses), 19. Thibault Freitas (Blagnac), 20. Duarte Torgal (Direto), 21. Pedro Lucas (Tecnico), 22. Jose Lima (Carcassonne), 23. Diogo Hasse Ferreira (Aparejadores).
În sfârșit, în urmă cu un an (12 februarie 2022), la București, România s-a impus cu 37-27 după ce la pauză a fost condusă cu 13-27! Iar acea victorie avea să-i asigure calificarea directă la Rugby World Cup 2023 în cele din urmă - Portugalia a ajuns în recalificări și a izbutit să bifeze o nouă prezență la turneul final. Meciul din 2022 a avut o evoluție palpitantă. România a dechis scorul în primele minute, când Melinte a fructificat o penalitate (3-0). Apoi portughezii au făcut un joc spectaculos și au pus punct după punct pe tabelă. Ei au marcat eseuri prin Lima (min. 25, 3-5), Marta (min. 30, 3-15) și Pinto (min. 38, 6-22), ultimele două fiind transformate de Marques, care în acest interval de timp a concretizat și o penalitate. Diferența a mai fost limitată de o lovitură de pedeapsă fructificată de Melinte, care a mai transformat eseul lui Ser (min. 40, 13-22).
Partea a doua a meciului a început cum nu se poate mai prost pentru noi. Marques a interceptat o pasă a lui Daniel Plai, iar Pinto a marcat un nou eseu... Unul transformat de Marques (min. 50, 13-27). Din acel moment, România a revenit uluitor și a izbutit o serie de 24 de puncte! Au marcat Cojocaru 1 eseu, Savin 1 eseu, Gorin 1 eseu, Melinte 3 transformări și o penalitate. Astfel România s-a impus cu 37-27.
În acel meci, Andy Robinson a utilizat următorul XV de start: 15. Ionel Melinte (RCHCC) - 14. Ionuţ Dumitru (Steaua București), 13. Hinckley Vaovasa (Steaua București), 12. Jason Tomane (CSM Ştiinţa Baia Mare), 11. Marius Simionescu (Dinamo București) - (md) 10. Daniel Plai (Steaua București), (mg) 9. Gabriel Rupanu (SCM Timişoara) - 7. Dragoş Ser (Steaua București), 8. Mihai Macovei (Colomiers), 6. Cristi Chirică (Sporting Club Appameen) - 5. Adrian Moţoc (Aurillac), 4. Marius Antonescu (Bourg en Bresse) - 3. Alexandru Gordaş (Dinamo București), 2. Ovidiu Cojocaru (CSM Ştiinţa Baia Mare) - 1. Vasile Bălan (Steaua București).
Rezerve au fost: 16. Tudor Butnariu (Steaua București), 17. Alexandru Savin (SOC), 18. Alexandru Ţăruş (Rouen), 19. Marius Iftimiciuc (Perigueux), 20. Andre Gorin (RCHCC), 21. Florin Surugiu (Steaua București), 22. Vlăduţ Popa (Steaua București), 23. Nicolas Onuţu (CS Vienne).
De partea cealaltă, antrenorul principal Patrice Lagisquet a apelat la următoarea formulă de start: 15. Manuel Cardoso Pinto - 14. Vincent Pinto, 13. Jose Lima, 12. Tomas Appleton (cpt.), 11. Rodrigo Marta - (md) 10. Jorge Abecasis, (mg) 9. Samuel Marques - 7. Steevy Cerqueira, 8. Rafael Simoes, 6. Joao Granate - 5. Jean Sousa, 4. Jose Madeira - 3. Diogo Hasse Ferreira, 2. Lionel Campergue, 1. Francisco Fernandes. În rezervă au fost 16. Geoffrey Moise, 17. Duarte Diniz, 18. Cody Thomas, 19. Duarte Torgal, 20. Thibault De Freitas, 21. Pedro Bettencourt, 22. Pedro Lucas, 23. Simao Bento.
Meciurile României cu Portugalia:
28 mai 1967, Lisabona: Portugalia - ROMÂNIA 6-46 (Cupa Națiunilor FIRA)
23 februarie 1986, Barreiro: Portugalia - ROMÂNIA 14-34 (CE FIRA)
18 octombrie 1986, Bârlad: ROMÂNIA - Portugalia 43-7 (CE FIRA)
3 aprilie 1993, Lisabona: Portugalia - ROMÂNIA 13-41 (CE FIRA)
13 aprilie 1996, București: ROMÂNIA - Portugalia 92-0 (CE FIRA)
5 martie 2000, București: ROMÂNIA - Portugalia 33-3 (CEN)
04 februarie 2001, Lisabona: Portugalia - ROMÂNIA 0-47 (CEN)
3 februarie 2002, București: ROMÂNIA - Portugalia 44-17 (CEN)
22 februarie 2003, Lisabona: Portugalia - ROMÂNIA 16-15 (CEN)
21 februarie 2004, București: ROMÂNIA - Portugalia 36-6 (CEN)
12 iunie 2005, București: ROMÂNIA - Portugalia 14-10 (CEN)
18 martie 2006, Lisabona: Portugalia - ROMÂNIA 3-27 (CEN)
25 septembrie 2007, Toulouse: ROMÂNIA - Portugalia 14-10 (Cupa Mondială)
1 decembrie 2007, Lisabona: Portugalia - ROMÂNIA 8-23 (CEN)
8 martie 2008, București: ROMÂNIA - Portugalia 21-15 (CEN)
21 martie 2009, București: ROMÂNIA - Portugalia 21-22 (CEN)
19 martie 2010, Lisabona: Portugalia - România 9-20 (CEN)
4 februarie 2011, Lisabona: Portugalia - România 24-17 (CEN)
3 februarie 2012, București: România - Portugalia 15-7 (CEN)
1 februarie 2013, Lisabona: Portugalia - România 13-19 (CEN)
31 ianuarie 2014, Cluj: România - Portugalia 24-0 (CEN)
6 februarie 2015, Lisabona: Portugalia - România 10-37 (CEN)
6 februarie 2015, Cluj: România - Portugalia 39-14 (CEN)
9 noiembrie 2018, Baia Mare: România - Portugalia 36-6 (REC)
7 februarie 2020, Rainha: Portugalia - România 22-11 (REC)
12 martie 2021, Lisabona: Portugalia - România 27-28 (REC)
12 februarie 2022, București: România - Portugalia 37-27 (REC)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu