marți, 7 februarie 2023

SIX NATIONS / ISTORIE: Cele șase echipe participante au sigle cu plante sau păsări

Ediția din acest an a Turneului celor 6 Națiuni a debutat în forță. Iar echipele mici au dat o replică foarte curajoasă celor socotite a fi favorite. Cele șase participante la competiție au sigle cu plante sau păsări. Iar acestea sunt inspirate din blazoanele perioadei medievale.

Iată ce simboluri au cele șase echipe care participă la Six Nations 2023: 


Anglia – Trandafirul roșu

Această emblemă a apărut în 1871, atunci când s-a deplasat la Edinburg pentru meciul cu Scoția. A fost ales trandafirul roșu, simbol al dinastiei Tudor. Legenda spune că Regina Elizabeta I (1533-1603) l-ar fi autorizat pe Lawrence Sheriff, fondator al școlii din Rugby, să folosească trandafirul roșu pe blazon. Și că de aceea a fost aleasă această floare drept simbol al echipei de rugby a Angliei.

Franța – Cocoșul


Până în 1912, componenții echipei de rugby a Franței aveau pe tricou emblema USFSA, forul care conducea sportul din Hexagon, în acele timpuri. După victoria obținută în fața Scoției, în 1911, căpitanul Marcel Communeau a propus colegilor săi adoptarea Cocoșului galic drept siglă. Acesta mai fusese utilizat în trecut, însă fără să fie un simbol general (în 1910, fotbalistul Jean Rigal l-a avut pe tricou la un meci cu Italia). Simbol al zonei în care s-a format Franța, pe vremea romanilor, cocoșul era cunoscut atunci drept ”gallus”, așa cum erau denumiți și galii.

Irlanda – Trifoiul


Marcă înregistrată, trifoiul este un simbol al Irlandei. Cu trei foi, el este denumit câteodată ”trifolium repens”. Potrivit ” Oxford English Dictionary”, trifoiul cu trei foi reprezintă Sfânta Treime, fiind folosit de Sfantul Patrick pentru a creștina insula. De aceea el este asociat și sărbătorii naționale irlandeze, Ziua Sf. Patrick.  

Italia – Frunzele de lauri

Încă de la apariția echipei de rugby a Italiei și până la


Al Doilea Război Mondial, pe tricoul componenților săi apărea blazonul Casei de Savoia. Astăzi, emblema peninsularilor este drapelul italian (verde, alb și roșu), flancat de frunze de lauri care simbolizează măreția istoriei acestei țări, cu trimitere la romani și la victoriile lui Iulius Cezar (de altfel, împărații romani purtau coroane de lauri și acestea erau oferite și generalilor după campanii victorioase).

Scoția – Ciulinul


Ciulinul este un simbol al acestei regiuni din Marea Britanie. Legenda spune că în timpul unei invazii a vikingilor, aceștia au încercat un atac nocturn asupra unor fortificații scoțiene. Doar că înaintând desculți ei au nimerit într-o zonă plină de ciulini... Urletele i-au trezit pe scoțieni, care astfel au putut respinge atacul. Și astfel ciulinul a devenit o plantă extrem de îndrăgită în Scoția.

Țara Galilor – Penele de struț


Echipa de rugby a Țării Galilor are ca emblemă trei pene de struț stilizate, acestea fiind un simbol al Prințului de Wales. Pe versiunea modernă a logo-ului nu mai apare deviza ”ich dien”, care însemna ”îi slujesc” în traducere din germană și pe care a preluat-o Prințul Eduard după victoria de la Crecy, în 25 august 1346. Un alt simbol al rugbyștilor galezi este prazul – se spune că, în timpul unei bătălii, Sfântul David, cel care a evanghelizat Țara Galilor, i-a sfătuit pe luptătorii din această regiune a Marii Britanii să-și pună această plantă la pălării în timp ce se târau pe câmpul de luptă pentru a nu fi observați de dușmani; sfatul a fost urmat, iar galezii au obținut o victorie glorioasă. Al treilea simbol al echipei Țării Galilor este dragonul roșu.

Simbolurile altor națiuni rugbystice

Africa de Sud - Antilopa Springboks

Argentina - Jaguarul

Australia - Cangurul

Canada – Frunza de arțar

Japonia – Floarea de cireș

Namibia – Planta Welwitschia mirabilis

Noua Zeelandă - Feriga

Portugalia - Lupul

România - Frunza de stejar

Rusia - Ursul

Spania - Leul

Suedia – Tripla coroană

SUA – Vulturul

Tonga – Vulturul de mare

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu