Întrebat cum a fost revenirea la națională, acolo unde a mai activat ca antrenor secund, Eugen Apjok a declarat: „Mi-a făcut o mare plăcere și a fost o mare surpriză în același timp această propunere pe care am acceptat-o. Cu mare responsabilitate pentru că știam ce implică acest rol de antrenor principal al echipei naționale. Mi-am asumat acest lucru. Sunt convins că putem face lucruri frumoase în ciuda greutăților rugby-ului românesc”.
Chestionat pe seama diferenței dintre antrenorul secund și cel principal, băimăreanul a spus: „Și înainte era responsabilitate, dar era împărțită pe compartimentul meu. E clar că atunci când ești în poziția de antrenor principal este răspunderea asupra tuturor antrenorilor și decizia finală este a ta. Și responsabilitatea cea mai mare este a ta. Ideea este că trebuie să te asiguri că toți colegii cu care lucrezi înțeleg ceea ce îți propui. Ceea ce ne propunem, de fapt, să facem împreună. Și deja cred că am reușit acest lucru în mare parte. Ca toți să avem aceeași imagine în fața noastră. Ca toți să știm ce avem de făcut sută la sută. După aceea, urmează să te asiguri că mesajul și ceea ce se lucrează individual, pe compartimente sau fiecare pe bucata lui, o face așa cum trebuie”.Legat de comentariile stârnite de numărul mare al persoanelor din staff-ul tehnic, Eugen Apjok a răspuns: „Dacă ne uităm puțin în Occident, fiecare ține numai de meseria lui și-și face părticica lui. Noi, românii suntem buni la toate. Și electricieni, și mecanici. Mai reparăm și o mașină. Și o mașină de spălat. Și tot. În momentul ăla le știi pe toate, dar nu le faci cum trebuie. Nu ești specializat pe o anumită chestie. Una la mână. Cei trei antrenori români, și vorbim aici de Mihai Lazăr, Valentin Ursache și Viorel Lucaci sunt aici pentru că eu cred în ei. Și în competențele lor. Și, în același timp, vrem să-i dezvoltăm pentru viitorul echipei naționale. Ei sunt tineri și m-aș bucura foarte mult ca în viitor ei să devină antrenori (n.a. - principali) ai echipei naționale. După aceea, am vrut să readucem puțin cultura românească în staff-ul și în sânul echipei naționale. Și ce am spus mai devreme, fiecare este cu părticica lui. Chiar dacă unii sunt mai glumeți pe partea asta, sunt niște lucruri normale, care afară se întâmplă de mult timp. Sigur că acest lucru poate să fie și un dezavantaj dacă nu gestionăm cum trebuie mulțimea asta de antrenori. Deja am făcut un prim stagiu împreună. Fiecare își înțelege rolul și ce are de făcut. Trebuie să fim cât mai clari. Să vorbim cât mai puțin, cât mai specific, mai clar pentru ca jucătorii să înțeleagă mesajele. Fiind foarte multe informații. Eu sunt mulțumit și cred că începem să ne apropiem de realitate din punctul ăsta de vedere. Sunt convins că cei trei vor crește mult și vor căpăta experiență. Iar asta îi va ajuta pe ei, personal, la echipele de club, care vor crește și ele. Și pe rugby-ul românesc. Fiindcă acesta este mesajul nostru”.
Născut la 15 aprilie 1972, în Baia Mare, Eugen Apjok a început să practice sportul cu balonul oval în orașul natal. Ca junior a activat din 1986 până în 1990 la CSȘ nr. 2 Baia Mare. În paralel, a activat și la echipa de Liga a II-a CSȘ Foresta II. S-a specializat pe postul de mijlocaș la deschidere. În 1991 este legitimat în echipa de seniori a orașului, CSM Universitatea, clasându-se cu aceasta pe locul 3 în edițiile 1992-1993, 2005 și 2007. A câștigat Cupa României în 1999, iar în edițiile 2000, 2006 și 2007 a jucat finala. În ediția 2001/2002 a evoluat la Universitatea Cluj.
Pe plan internațional, a disputat 15 întâlniri la toate categoriile de vârstă, dintre care 3 pentru prima reprezentativă. Ca jucător la națională, Eugen Apjok și-a făcut debutul la 19 aprilie 1996, în confruntarea România – Belgia (83-5) de pe stadionul Dinamo din București. Atunci a marcat un eseu și a transformat trei încercări. Apoi, în 18 noiembrie 2000, a evoluat în meciul cu Italia (17-37), de la Benevento. Și a disputat ultima partidă pentru Stejari în 4 februarie 2001, la meciul Portugalia – România 0-47, la Lisabona.
Profesor de educație fizică și sport, absolvent al Universității Al. I. Cuza, Facultatea de Educație Fizică și Sport din Iași, Eugen Apjok este antrenor de rugby, absolvent și al Școlii de Antrenori și al Academiei de Rugby a FRR. Își începe activitatea de antrenor în 2003, ca secund al lui Ovidiu Șugar. A devenit „principal” în 2005, Baia Mare ocupând locul al 3-lea în campionat. După clasări pe locul 4 în 2006 și 2008 și prezențe în edițiile 2006 și 2007 ale Cupei României, gruparea maramureșeană a câștigat titlul național în 2009, 2010 și 2011, iar în 2010 a cucerit și Cupa României. După un nou triumf cu „Zimbrii” în 2014, Apjok a plecat la CSM București în 2017, formație cu care a câștigat edițiile 2018 și 2019 ale Cupei României. A pregătit formația din Capitală până în iunie 2019, când a revenit la CSM Știința Baia Mare. Iar de atunci a cucerit alte trei titluri de campion: 2019-20, 2021, 2022. De asemenea, în 2020 a triumfat și în Cupa României.
Grație performanțelor sale de pe plan intern a fost promovat și la loturile naționale de rugby. A început ca antrenor la nivelul naționalei U20. A făcut parte din colectivul tehnic al primei reprezentative care a participat la ediția 2015 (Anglia) a Cupei Mondiale.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu