Cunoscut drept un antrenor pragmatic, Eugen Apjok vrea să aducă acest stil și la echipa națională: „Și la națională, și la echipa de club primează rezultatele. Diferența este că la club ai mai mult timp la dispoziție să așezi lucrurile, să le faci să funcționeze bine. Fiind vorba despre un an. Vara mai puțin, dar iarna, zece, douăsprezece săptămâni de pregătire pentru campionat. Și atunci ai timp să așezi lucrurile. Să te asiguri că jucătorii sunt cu lecțiile făcute. Și a priceput fiecare ce rol are în echipă și în anumite zone de teren. Aici (n.r. la națională), totul se derulează mult mai repede. Și atunci trebuie să fim sută la sută pragmatici. La orice oportunitate la nivel național trebuie să marci puncte. Că sunt trei, cinci sau șapte puncte, trebuie să fim foarte pragmatici. Și să luăm în serios orice meci fiindcă la nivel internațional trebuie respectați toți adversarii pe care îi întâlnim. Și acest pragmatism o să ne ofere încredere. Adică să începem jocul cu puncte marcate. Și să începem să construim ușor jocul nostru. Să mergem la diferența de puncte pe care ne-o dorim în meciurile în care o să reușim acest lucru”.
Antrenorul băimărean știe că în trecutul apropiat au fost meciuri pierdute de România fiindcă s-a ales în locul unor lovituri de pedeapsă concretizate să se joace în margine, în ideea marcării unui eseu care nu s-a dat... „Fiecare meci are istoria lui. Și datoria noastră, a antrenorilor este să ne asigurăm că cine va fi căpitan la meciul respectiv să înțeleagă exact ce ne dorim de la el. Decizia îi va aparține, dar noi trebuie să ne asigurăm că el înțelege mesajul nostru. Și ceea ce ne propunem de la acel meci. Să știe să gestioneze foarte bine acele momente. Cred că avem jucători capabili, care au experiență internațională și vor gestiona așa cum trebuie aceste momente. Eu zic că vom reuși să transmitem mesajul către căpitan și către liderii echipei. Și ei să gestioneze cum trebuie indiferent de presiunea care există în teren. Fiindcă atunci intervine valoarea liderilor și a căpitanului. Sub presiune să iei decizia cea mai bună. Să fi încrezător în colegii tăi și în ceea ce urmează să faci”. Legat de căpitanul de echipă, Eugen Apjok a avut o colaborare mai lungă cu Mihai Macovei, inclusiv la echipa de club din Baia Mare. Cu toate acestea, pe lângă veteranul echipei naționale mai sunt și alți jucători capabili să îndeplinească rolul de lider. „Pe lângă Mac, care este deja la o vârstă și are o experiență bogată atât ca jucător, dar și din postura de căpitan, trebuie să ne gândim și la viitor. Pe lângă el să creștem câțiva jucători care au abilitatea de a fi căpitan de echipă. Pentru că sunt unii jucători care au puterea exemplului. Sunt alții care vorbesc foarte bine. Trebuie să găsim jucătorii care sunt capabili să le facă pe amândouă”.În ceea ce privește stilul de joc care va fi adoptat de echipa națională, în perioada care urmează, nu vor exista mari surprize. Și aceasta fiindcă atât echipa României, cât și aceea din Baia Mare sunt cunoscute ca fiind adeptele jocului axat în principal pe înaintare. „Dacă urmăm principiile atacului, primul lucru este să-ți câștigi baloanele în momentele fixe. Adică în grămada ordonată și în margine. Trebuie să funcționeze perfect. Și de acolo să dezvoltăm. Dar după cum bine știți rugby-ul modern se joacă în 15 jucători. Nu mai merge să folosești doar înaintașii, iar troacarii să stea, să facă apărare sau să urmărească șuturile. Vrem să combinăm ambele compartimente și să încercăm să avem un echilibru între cele două. Adică să nu omorâm doar înaintașii. Și să șomeze troacarii. Și sistemul este creat de așa natură încât să fie combinați înaintași cu troacari. Sigur că înaintașii vor duce povara, greul meciului. Ei vor face și grămezi ordonate, și margini, și moluri. Și după aceea și atac, și apărare. Dar axesra este rolul lor. Sunt construiți și pregătiți pentru așa ceva”.
Născut la 15 aprilie 1972, în Baia Mare, Eugen Apjok a început să practice sportul cu balonul oval în orașul natal. Ca junior a activat din 1986 până în 1990 la CSȘ nr. 2 Baia Mare. În paralel, a activat și la echipa de Liga a II-a CSȘ Foresta II. S-a specializat pe postul de mijlocaș la deschidere. În 1991 este legitimat în echipa de seniori a orașului, CSM Universitatea, clasându-se cu aceasta pe locul 3 în edițiile 1992-1993, 2005 și 2007. A câștigat Cupa României în 1999, iar în edițiile 2000, 2006 și 2007 a jucat finala. În ediția 2001/2002 a evoluat la Universitatea Cluj.
Pe plan internațional, a disputat 15 întâlniri la toate categoriile de vârstă, dintre care 3 pentru prima reprezentativă. Ca jucător la națională, Eugen Apjok și-a făcut debutul la 19 aprilie 1996, în confruntarea România – Belgia (83-5) de pe stadionul Dinamo din București. Atunci a marcat un eseu și a transformat trei încercări. Apoi, în 18 noiembrie 2000, a evoluat în meciul cu Italia (17-37), de la Benevento. Și a disputat ultima partidă pentru Stejari în 4 februarie 2001, la meciul Portugalia – România 0-47, la Lisabona.
Profesor de educație fizică și sport, absolvent al Universității Al. I. Cuza, Facultatea de Educație Fizică și Sport din Iași, Eugen Apjok este antrenor de rugby, absolvent și al Școlii de Antrenori și al Academiei de Rugby a FRR. Își începe activitatea de antrenor în 2003, ca secund al lui Ovidiu Șugar. A devenit „principal” în 2005, Baia Mare ocupând locul al 3-lea în campionat. După clasări pe locul 4 în 2006 și 2008 și prezențe în edițiile 2006 și 2007 ale Cupei României, gruparea maramureșeană a câștigat titlul național în 2009, 2010 și 2011, iar în 2010 a cucerit și Cupa României. După un nou triumf cu „Zimbrii” în 2014, Apjok a plecat la CSM București în 2017, formație cu care a câștigat edițiile 2018 și 2019 ale Cupei României. A pregătit formația din Capitală până în iunie 2019, când a revenit la CSM Știința Baia Mare. Iar de atunci a cucerit alte trei titluri de campion: 2019-20, 2021, 2022. De asemenea, în 2020 a triumfat și în Cupa României.
Grație performanțelor sale de pe plan intern a fost promovat și la loturile naționale de rugby. A început ca antrenor la nivelul naționalei U20. A făcut parte din colectivul tehnic al primei reprezentative care a participat la ediția 2015 (Anglia) a Cupei Mondiale.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu